Конкурс за директора београдског Народног позоришта биће расписан 24. маја, а рок за подношење пријава кандидата је 7. јун, одлучио је Управни одбор националног театра на јучерашњој седници, потврдила је Танјугупредседница Одбора Јасна Димитријевић.

Димитријевићева је рекла и да се УО НП обавезао да Министарству културе достави предлог новог директора Народног позоришта у Београду до краја актуелне сезоне која се завршава крајем јуна.

Осим Јасне Димитријевић, у Управном одбору НП су и Никола Мијаиловић, оперски певач и професор Факултета музичке уметности у Београду, примабалерина Ашхен Атаљанц, Филип Бојић, доцент на Правном факултету у Београду, Марко Чкоњевић, менаџер са искуством у маркетингу и комуникацијама у култури, Дејан Коларов, солиста Балета НП, и Јасна Нуховић, правница запослена у националном театру.

Влада Србије сменила је 20. новембра, на лични захтев, управника Народног позоришта Дејана Савића и на његово место поставила редитељку Ивану Вујић.

Био је то епилог једномесечне кризе у Народном позоришту у којем је, после смене Жељка Хубача, директора Драме нашег националног театра, део глумачког анасамбла тражио смену Дејана Савића.

Вујићева је у статусу вршиоца дужности директора Народног позоришта у Београду, а одмах након именовања Танјугу је казала да је пред њом велики посао и одговорност.

"Љубав је најважнија реч у уметности, љубав је кључна реч и за мој ангажман у Народном позоришту, јер ћу покушати да вратим љубав међу те бројне врхунске уметнике и све запослене у нашем најзначајнијем театру", казала је тада Ивана Вујић.

Она је истакла да ће се потрудити да Народно позориште има врхунски уметнички и стваралачки реноме, какав се очекује од најважније националне театарске куће.

"Важно је да успоставимо инспиративну, стваралачку атмосферу у позоришту", закључила је Вујићева.