ДЕСЕТИ код нас објављени роман Дејвида Валијамса, кога су наши малишани и открили и заволели захваљујући преводима у издању куће "Прополис букс", јесте "Грозни тата" - прича о једном тати, некадашњем тркачком асу, који завршава у затвору јер је возио ауто којим је извршена пљачка. И о његовом сину који ће покушати да га спасе на једну ноћ, да врате украдени новац. Само, ту је још неко коме се план не допада...

Нико боље од Валијамса (али и награђиваног илустратора са којим "ради у четири руке, Тонија Роса), јасно је бројним малим и великим читаоцима, не разуме дечје теме и дилеме, нити описује велике животне спознаје попут те да "тате долазе у разним облицима и паковањима: и сви су добри - или можда ипак нису?".

Прочитајте још - Непролазно дело Добрице Ћосића

Из пера тог мага дечје књижевности, у тврдом повезу и под насловом "Најгора деца на свету", стигла нам је и не једна, већ десет нових прича о пет ђаволских дечака и пет зверчица од девојчица, уз много нових, откачених, уврнутих ликова које ће деца обожавати. Свако од њих има по нешто што има и неки од читалаца (Петра кињи брата, Си Ма мора увек да буде у праву и одлично му иде рачунање, Софија много воли да гледа ТВ, Смиљка не воли да спрема своју собу, Бане воли да дрема на часовима, Оги је претерано озбиљан...) - и свакоме од њих Дејвид Валијамс има понешто да каже. А свима поручује: "Пазите! Слушајте родитеље, спремајте собе, не чачкајте нос, не гледајте ТВ, не врпољите се у школи. Јер - ко није добар, наћи ће се у књизи 'Најгора деца на свету 2'!".

Ажурни "Прополис" је и тај други део већ објавио, те и наши малишани могу да, читајући "Најгору децу на свету 2", упознају рецимо окрутну Октавију, која кињи животиње и то јој се вратило, Стелу Драшков, најбољу певачицу коју је свет икад чуо (мисли она), мрљавог Мргуда, који није волео поврће и због којег се сетимо Жака Превера, Захарија, који никада домаћи радио није, размаженог Рашу, супербогатог клинца који није волео да дели било шта (па ни рођенданску торту)... "И даље будите на опрезу! Будите добри, једите поврће, делите ствари, радите домаће задатке, јер ко није добар, завршиће у књизи 'Најгора деца 3'!", поручује овом приликом Валијамс.

А наш "Прополис" за врло скору будућност "прети" и објављивањем тог трећег тома овог планетарног хита.

Од ауторке још једног светског хита за младе читаоце, "Штреберке", Холи Смејл - "Прополис" на српском језику доноси роман "Валентајнови: Рођена под срећном звездом", за девојчице и дечаке од девет до 12 али и све од "13 плус" година.

Сви који су волели штреберку Харијет Манерс, сада ће заволети три сестре Валентајн: Хоуп, Мерси и Фејт. Јунакиња Хоуп има 15 година, свађа се са сестрама, краде гардеробу од њих, има приватног учитеља и свет види кроз кадрове на филму, верује у филмску љубав и у то да је живот њених славних родитеља бајка. И десила јој се љубав, због које је (попут филмских хероина) из Лондона отишла у Америку, а на том путу Хоуп ће одрасти у сваком могућем смислу.