КОМАД Тање Шљивар "Неустрашиве - као и све слободне девојке" (режија Саломе Дастмалчи) берлинског Дојчес театра, у четвртак увече је изведен на Сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта.

То је, уједно, и први корак успостављеног уговора о сарадњи, који су у фебруару ове године потписали в. д. управника Народног позоришта Ивана Вујић и директор Дојчес театра Улрих Куон. Иначе, угледна уметничка кућа последњи пут је на истој сцени гостовала пре 17 година с Лесинговим комадом "Емилија Галоти", у режији Михаела Талхајмера.

Прочитајте још - Ивана Вујић: Театру треба служити

Овог пута, Београд је посетила трећа сцена Дојчес театра, а редитељка Саломе Дастмалчи (која се иначе бави радом с младим непрофесионалним глумцима), одржала је и радионицу у нашем главном граду.

Драмски текст "Неустрашиве - као и све слободне дјевојке" инспирисан је стварним догађајем: случајем када је, у једном градићу у Републици Српској, после боравка на школској екскурзији затруднело седам тринаестогодишњих девојчица. Како се наводи, представа сукобљава начела живота (порођај) и начела слободе (избор абортуса), а редитељка Дастмалчи изоштрава потрагу за идентитетом, преводећи игру на ниво колективног ритуала протканог дирљивим документарним импровизацијама глумаца у аскетски устројеном простору.

Улоге тумаче Петер Штеден, Ерен Гиндар, Ливија Марлене Волф, Марте Милер-Литкен, Кеноа Норт-Харден, Еми Битер и Бруно Либлер.

Драматуршкиња је Биргит Ленгерс, сценографију и костим урадила је Паула Велман, а кореографију Нилуфар Шахисаванди.

КЛАСИЧНИ РЕПЕРТОАР

КАКО истиче Ивана Вујић, у складу са опредељењем да театар треба што више окренути младима, сарадња с немачким колегама почела је са овом сценом и представом, а следеће велико гостовање берлинског позоришта најављује се с великим, класичним репертоаром - "Мизантропом" или "Три сестре".