НАУКА. 40 научника и истраживача - наслов је нове књиге у издању "Креативног центра". Ауторка текста је Ан Бланшар, која уз илустрације које потписује Тино упознаје читаоца с пионирима на пољу различитих научних дисциплина: математичарима, астрономима, физичарима, хемичарима, биолозима, информатичарима..., неким општепознатим, и другим који су остали у сенци. Међу њима су и жене које су вековима биле потискиване и тек у новије време су се избориле за своје место у научним круговима.

Књига садржи биографије научника и истраживача, податке о њиховим открићима, околностима у којима су настала и практичној примени тих изума, разне анегдоте из њихових живота, као и различите занимљиве чињенице. Открића свих тих научника утицала су на развој човековог погледа на свет и отварање пута ка новим сазнањима, али њихова имена често представљају тек апстрактне појмове, чак и кад су та имена неодвојиви део назива законитости које су поставили. Млади читаоци упознаће стварне личности које се иза тих имена "крију", а разумеће и да историја науке није завршена, већ траје и сада, те да и сами могу постати део ње.

Прочитајте још - Јасминка Петровић: Иза нас стижу генерације које ће променити свет

Уз књигу "Наука. 40 научника и истраживача" у истој едицији објављене су и "Библија. 40 библијских личности" Силви Босије (све о најбитнијим "јунацима" Свете књиге), "Поп рок. 40 легендарних извођача и музичких група", чији је аутор Ерве Гијмино (одабраних 40 који су исписали историју музике - од рокенрола до електронске, биографије, репертоари, избор албума, хитова, славних концерата, као и ставови музичара и њихово деловање на друштвеној сцени), и "Фудбал. 40 славних играча" Жан-Мишела Биљуа (биографије четрдесеторице оних који су обележили историју фудбала, титуле, трансфери, утакмице одигране за државну селекцију, чувени голови, освојене Златне лопте, фер-плеј, клубови у којима су играли и такмичења на којима су учествовали). Тиме се сврставају у идеално штиво за развијање љубави према знању и доприносе општем образовању читалаца.

Ауторка Ан Бланшар је приређивач и писац неколико веома значајних књига за младе, која озбиљне теме обрађује духовито и лепршаво, а смешне - озбиљно и отмено. "Креативни центар" је претходних година објавио њену "Енциклопедију лоших ђака, бунтовника и осталих генијалаца", "Енциклопедију бунтовника, непослушника и осталих револуционара" и "Енциклопедију јунака, суперхероја и осталих полубогова".