ТРЕЋИ "Београдски контрапункт", који ће бити одржан 18. јуна од 10 часова у Великој сали Југословенске кинотеке, бавиће се темом "Уметност у временима кризе и ратова: поглед из данашњице". Учесници округлог стола биће Хабиб Ахмадзаде, Слободан Деспот, Џанг Ђићијанг и Герман Садулајев, а уводничари и модератори разговора министар културе и информисања Владан Вукосављевић и редитељ Емир Кустурица.

"Београдски контрапункт", у организацији Министарства културе и информисања и Завода за проучавање културног развитка је скуп чији је циљ да окупи уметнике и мислиоце из различитих делова света, који својим радом значајно доприносе разумевању савремених светских токова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гуши се културно обиље планете

Ахмадзаде је један од водећих иранских прозних писаца, редитељ и сценариста, професор Универзитета уметности у Техерану, али и учесник иранско-ирачког рата. Гост из Швајцарске Деспот је уредник у издавачкој кући L'Age d'Homme, за коју је на француски превео дела Добрице Ћосића, Милоша Црњанског и Моме Капора. Ђићијанг је кинески драмски писац, руководилац Удружења драмских писаца Шандонга, председник Академије уметности, директор Драмског студија и ментор на Универизитету уметности провинције Шандонг. Садулајев је један од водећих руских прозних писаца средње генерације и друштвени аналитичар, веома активан учесник друштвеног и културног живота у Русији.


ПРЕТХОДНИ УЧЕСНИЦИ

НА првом окупљању 2017. године на питања постављана у оквиру теме "Шта књижевност може да учини у данашњем времену?" одговарали су Петер Хандке, Фредерик Бегбеде, Захар Прилепин, Ју Хуа и Милован Данојлић. На прошлогодишњем скупу, посвећеном теми "Шта са глобализацијом у култури?", дебатовали су Џанг Кангканг, Јуриј Пољаков, Гунар Кваран, Франсиско Лопез Сача, Дејвид Хомел и Владимир Пиштало.