КРУШЕВАЦ - Три пута је аплаузом публика у Крушевачком позоришту враћала глумце представе “Оливера-кћи Миличина”, која је у понедељак увече премијерно изведена пред пуном салом. Позориште се са извођењем овог дела у режији Владимира Попадића прикључило обележавању 630. годишњице од Косовскок боја.

-Р ад на овој драми био је посебно интересантан, јер је укључио изузетне историјске сличности, лепезу импресивних људи, који не само да су били важни за историју и политику свог времена, већ су били и фасцинатне личности, кнегиња Милица, Стефан Лазаревић, Оливера, султан Бајазит, Тамарлан Велики - напомиње режисер Владимир Попадић, који је за потребе представе, дорађивао оригинални текст Стамена Миловановића “Оливера”. - Отуда имамо у свакој сцени судар два интелектуална титана, а сама је драма на нивоу античке. Представљамо живе људе са узвишеним мотивацијама.

Прича о посткосовском периоду мање је позната, а лик Оливере, која је послата у харем након трагичног пораза 1389. године сада се осветљава на јединствен начин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕТПРЕМИЈЕРА МЈУЗИКЛА НА БЕЛЕФУ: Искушења из "Пећине"

- Оливера није негде у историји остала упамћена као тако значајна, а могло би се рећи да је из другог плана, њена улога била немала,огроман утицај може се видети и из чињенице да је имала посебан третман, постала је прва султанија и с правом је веровати да је однос турске империје према Србији делом њена заслуга - предочава Попадић.

Представа “Оливера-кћи Миличина” доноси причу о онима који су преживели Косовски бој. У позоришту подвлаче да су се трудили да представе људе,у победама и поразима,величанствене у жртвовању и у љубави.- Она је била мудра,истрајна,храбра,са тим особинама успела је да се избори са свим недаћама са којима се суочавала - каже Кристина Пајкић, гостујућа глумица из Шапца, која игра Оливеру.Бајазита такође игра глумац ван Крушевца, Ђорђе Марковић, који сматра да је ауторска екипа створила причу о жртвовању.- Бавили смо се свим врстама љубави,представљамо родитељску, мајчинску, пријатељску љубав,љубав између мушакрца и жене различитих вера, јер ово је помирљива представа која слави љубав - каже Биљана Николић, која се појављује у улози мудре владарке кнегиње Милице.


ГЛУМЦИ

У ПРЕДСТАВИ “Оливера-кћи Миличина”, која ће се начи на редовном репертоару позоришта у новој сезони, играју и Марија Гашић (Јефимија),Стеван Здравић(деспот Стефана Лазаревић), Небојша Вранић (Тамерлан), Милош Цветковић (Симитис), Драган Маринковић (Данило), Марко Вучковићу (Бег), Бојан Вељовић (Шах-Рух) и Предрагу Миленковићу (командир гарде). Драматургију су радили Бранислав Недић и Јован Ристић, сценографију Никола Николић, костимографију Јелена Николић, а композитор је био Василије Савић.