ПОВОДОМ свог јубилеја, Југословенска кинотека најавила је узбудљив летњи програм, репрезентативан избор домаће и светске филмске продукције из протеклих 70 година, колико и сама постоји.

До 11. септембра пред публиком ће бити 140 филмова - по један домаћи и страни из сваке године, од 1949. до данас. Пограм је започео остварењима "Мајка Катина" Николе Поповића и "Горки пиринач" Ђузепеа де Сантиса (из године оснивања Југословенске кинотеке), а ту су и "Чудотворни мач" Војислава Нановића и "Булевар сумрака" Билија Вајлдера. Током врелог јула и августа следи дуги низ изузетних филмова, различитих тема, жанрова и ауторских поетика, међу којима су ремек-дела овдашње и светске кинематографије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Како је српски филм освајао свет

Будући да је биран само по један домаћи и страни филм из целокупне годишње продукције од 1949. до 2019, сваки од њих заслужује пажњу - све до остварења која су премијеру имала на овогодишњем Фесту - "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" Горана Радовановића, и амерички филм "У туђој кући" Џејмса Кента.

Као поклон публици поводом јубилеја, пројекције домаћих филмова у Сали "Макавејев" од 18 сати су бесплатне, а страни филмови се приказују од 20.30.

"Случај Макавејев"

"Горки пиринач"