ПРЕ седам година је признати свештеник Српске православне цркве у Кикинди протојереј Јован Силашки почео да пише текстове за локалне новине. Његова стална рубрика "Извор православља" доживела је чак 160 наставака, а од објављених текстова настала је књига "У почетку беше реч", која је ових дана изашла из штампе. То је уједно и пета књига проте Јовице, а друга која говори о изворима православне вере.

Занимљиво је да је све текстове за новине, прота писао без помоћи писаће машине или компјутера.

- Све текстове написао сам својеручно, наливпером. Због тога су у редакцији морали да прекуцавају те текстове како би их "убацили" у рачунар и припремили за објављивање. Нико се због тога није бунио и веома сам им захвалан на сарадњи - прича омиљени кикиндски прота.

Креативност и инспирација његове неуморне руке никога не изненађује, јер је овај протојереј међу онима у Српској православној цркви који веру не проповедају само на литургији, већ и на све друге пригодне начине, текстовима у новинама, емисијама на радију и телевизији, у школским учионицама, на трибинама. Перо му је скоро увек у руци, могли би се рећи. Водио је Летопис кикиндске цркве, а чак 18 година уређивао је "Православни благовесник".

- Истовремено сам се бавио и иконописањем, па сам од 2002. до 2005. приредио четири самосталне изложбе икона, две у Кикинди, по једну у Обилићеву и родном Мокрину. Сарађивао сам добро са медијима, па сам током 2007. на локалној телевизији са новинаром и књижевником Драганом Батинићем припремао емисију "Светионик православља", у којој је објављено 49 прилога о вери. На Радио Кикинди емитовао је 30 емисија о православљу - наводи прота.

Генерације основаца памтиће га са часова веронауке које је, током три године, држао у шест основних школа, а шира јавност по две значајне књиге о свештеномученику, епископу горњокарловачком Сави Трлајићу "На бранику вере и свога рода" и "Владика Сава и његови савременици". Аутор је и књига "Обнова мокринске цркве и подизање црквеног торња" и "Кикинда у светлости цркве". Иако је пре пет година, са места старешине храма и секретара Црквене општине у Кикинди, отишао у пензију, његово присуство у јавном животу Кикинде и даље радује његове суграђане.

- Као прави учитељ, прота Јовица jеднако усрдно, као што је одувек чинио, наставља да пише о разноврсним теолошким темама, на духовну корист својих суграђана - сматра професорка у Марија Миљковић.

ПОЧАСТ ЋИРИЛИЦИ

ПИШУЋИ текстове својеручно, прота Јован Силашки одаје почаст и нашем савршеном ћириличком писму, које све више, случајно или намерно, у савременом животу, потискује латиница - приметила је професорка Миљковић.