МИНИСТАРСТВО културе уважило је жалбу редитеља и продуцента Бориса Малагурског на образложење Филмског центра Србије којим је на конкурсу за суфинансирање пројеката у категорији домаћих дугометражних документарних филмова одбијен његов филм "Тежина ланаца 3", и, из формалних разлога, вратило предмет на поновни поступак.

Малагурски, за "Новости", каже да није био изненађен што је његов нови пројекат одбијен, јер "ни његови ранији филмови, упркос учешћу на многобројним фестивалима и приказивању на угледним ТВ каналима, нису имали подршку ФЦС". По његовим речима, био је шокиран образложењем.

- Речено ми је да сам одбијен из два разлога: због, како кажу, "превеликог тежишта на научно-истраживачком раду", али и зато што је мој филм "превише друштвено ангажован". Али, ако се филм не бави научним радом и чињеницима онда није документарни, већ фикција. И примедба о друштвеном ангажману је у супротности са Уредбом о вредновању пројеката у култури, по којој се управо охрабрује "представљање духа времена" и усклађивање са општим интересом - објашњава редитељ и додаје: - Ова одлука мени показује да нису мерили квалитет пројекта, већ да су одабрани филмови који се уклапају у њихов поглед на свет.

У прва два дела серијала "Тежина ланаца" Малагурски се бавио распадом СФРЈ, а потом критиком неолибералног капитализма, док је тема трећег наставка загађење животне средине, ГМ храна, штетности осиромашеног уранијума, са посебним освртом на последице НАТО бомбардовања.

Прочитајте још - Малагурском ни "мирдита"

- Одбијају ме због "превише друштвеног ангажмана", а ФЦС је финансирао и филмове који на најгори начин говоре о Србији. Можда да сам написао филм који каже да овде нема наде, да никад неће бити боље, можда би ми пројекат тада био прихваћен - каже Малагурски.

Фото В. Данилов

У Филмском центру, међутим, подсећају да о избору пројеката одлучује независна комисија, а не ФЦС и да је конкурс о коме говори аутор "Тежине ланаца" враћен како би се исправили неки процедурални недостаци.

- До сада смо давали образложење комисије само за оне пројекте који су прихваћени, а не и за оне одбијене. По препоруци Министарства културе, мора постојати адекватно образложење за све учеснике на конкурсу, па су због тога у поновну процедуру враћена укупно четири конкурса, уз документарни и онај за дугометражни играни филм, филмове са националном темом и конкурс за репертоарски филм - речено је "Новостима" у Филмском центру.

Како нам је саопштено, већ је одржана седница УО ФЦС на којој су урађење захтеване допуне и отклоњени недостаци, а после потписивања, исправљена одлука је у четвртак по подне објављена на сајту Филмског центра.

Прочитајте још - ФИЛМ МАЛАГУРСКОГ У АРХИВУ КОНГРЕСА САД: Вашингтон крив за распад Југославије

- У "Тежини ланаца 3" тежиште је на научно-истраживачком поступку који је својствен телевизијском, а не филмском медију, с једне стране, и с друге - он не спада у ауторски документарац, јер му је друштвени ангажман приоритетнији од естетике - наводи се, поред осталог, у делу Одлуке са образложењем о одбијању пројекта "Тежина ланаца 3". По речима Малагурског, ово објашњење идентично је оном које је добио и први пут.

ПОДРШКА ЗА МАЊИНСКЕ КОПРОДУКЦИЈЕ

ФИЛМСКИ центар Србије објавио је резултате конкурса за суфинансирање мањинских копродукција, а овога пута, по препоруци Министарства културе, осим образложења за 11 подржаних пројеката, постоје и она за 36 одбијених, што ће и убудуће бити конкурсна пракса.

Највише новца (8,7 милиона динара) добио је филм "Скривени људи" словеначког редитеља Михе Хочевара, а финансијску подршку ФЦС добила су и остварења Зринка Огристе, Петра Орешковића, Јасмина Дураковића, Иване Младеновић, Михаја Софронеа...