СА мало изузетака, сваки битан певач у САД био је дотакнут њеним генијем - говорио је о Били Холидеј (1915--1959) други велики уметник свога доба Френк Синатра.


Данас, шездесет година после смрти, њена звезда блиста истим сјајем, а тај незабораван глас изнова осваја из генерације у генерацију. И баш као што је писао Доналд Кларк у биографији џез диве "Пожелети од месеца", она је имала нешто другачије. Никада није певала у такту музике, сведочи Кларк, "увек је каснила за њим, музика је била испред ње, а она певала иза..." Лепа тамнопута дива умрла је са само 44 године у болници "Метрополитен" у Харлему. Иако сасвим исцрпљена, пред саму смрт изјавила је да јој је глас бољи него икад. Треба јој веровати, јер никада није заваравала ни себе ни друге.


Рођена је 7. априла као Елеонора Харис (касније је узела мајчино презиме Фејган), с мало шансе да одрасте у достојанственим условима, а камоли стекне славу која ће је надживети.

"Мој отац и мајка били су деца кад су се венчали. Он је имао осамнаест, она шеснаест, а ја три године", овим речима почиње књига "Лејди пева блуз" коју је једна од највећих џез певачица свих времена написала у сарадњи са Вилијемом Дафтијем. Много година потом, у филму са истим називом, њену судбину на филмском платну дочараће Дајана Рос, такође позната певачица (седамдесетих година) прошлог века.

Мајка је Били Холидеј родила са само тринаест година. Да би могла да плати трошкове порођаја, током целе трудноће радила је најтеже послове. Овакву жртву и љубав према нерођеном детету, ћерка јој никада неће заборавити.


Прочитајте још: Холограм Били Холидеј до краја године у Њујорку

У жељи за зарадом, музикална девојчица обрела се у ноћном клубу у Харлему. Песма која ће је препоручити за будући позив носила је симболичан наслов - "Ја путујем потпуно сама". Са само петнаест година запазио ју је познати критичар и препоручио импресарију Луиса Армстронга. И док су њене вршњакиње још седеле у школској клупи, Били је увелико певала по ноћним локалима и снимала плоче.

Први је у етар отишао албум "Мајчин законити син" и већ на њему пратили су је познати уметници Бени Гудмен, Џек Тигарден и други. Ипак, у САД је владала још велика дискриминација, па као црнкиња није смела у појединим градовима да са осталим музичарима улази у ресторане: колеге су јој сендвиче доносиле у аутобус... И поред изузетног дара и лепоте, несигурна у себе, одушак је потражила у дроги. Лејди Деј, како су је звали обожаваоци, тада се зарекла:

"Док сам узимала, узимала сам је! Сада је више не узимам, не треба ми, нећу је. И тачка!"

И одржала је реч. Често се каже да је Били Холидеј певала и размишљала као дувачки инструмент.

ФИЛМ И ПЛОЧЕ

ПОСЛЕ Другог светског рата игра у филму "Њу Орлеанс" поред Луиса Армстронга, наступајући и снимајући с великанима свога доба. Сматра се најлепшом и најнадахнутијом певачицом у историји џеза, што је показала и њена турнеја по Европи 1954. године - свуда је дочекивана с одушевљењем и овацијама.