ЛЕСКОВАЦ – Министарство културе оцењује највишом оценом рад установа културе у Лесковцу, а утисци су заиста импозантни. Лесковац је узорити пример у развоју културног живота, а издвајања за ову област сврставају га у сам врх општина и градова у Србији. Овај град је и пример једног ширег феномена, а то је принцип децентрализације културне политике. Култура мора да прожима сваки део наше државе и ево примера да је то могуће – поручио је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања током посете у среду установама културе у граду на Ветерници.

Прочитајте још: Вукосављевић: Заштитићемо књижару "Геца Кон"

Повод за посету је 140 година од оснивања лесковачке библиотеке, а министар је обишао и овдашњи музеј, позориште као и Лесковачки културни центар. Вукосављевић је и први министар културе који је прешао праг библиотеке у Лесковцу, а запосленима је, поред редовне помоћи у набавци књига, симболично поклонио антологијску едицију „Први светски рат у српској књижевности“. У Народном музеју је видео радове на другој фази сталне поставке, а у Културном центру већ завршену реконструкцију дела ове установе. Реч је о пројектима које финансира надлежно министарство.

Прочитајте још: Лесковац: Возни парк за јавну хигијену

- Београд јесте највеће културно-историјско седиште и главни град, али уколико култура у Србији буде организам који има велику главу, али атрофиране друге делове тела онда од наше културе неће бити ништа. Будући да се већина слаже око тог принципа остаје нам да га спроводимо у дело, а то је могуће само онда када у локалним срединама постоје активни људи, живе установе и енергија која ствара добре пројекте у овој области – нагласио је министар.

Он је додао да се у последњих неколико година Лесковац истакао бројним квалитетним пројектима у области дигитализације, савременог стваралаштва и заштите културног наслеђа које је министарство подржало са скоро 70 милиона динара, а само у овој години тај износ је, укључујући и медије, око 24 милиона динара. Вукосављевић је закључио да „неки размажени буџетски корисници из области културе који сматрају да држава постоји само због њих и за њих“, треба да дођу у Лесковац „да осете ову енергију и да виде резултате рада који се овде остварују“.


- Блискост главном граду не може и неће бити основ за бесконачна и безгранична финансијска улагања. Пракса је показала да је сваки динар који је уложен овде у Лесковцу био добро уложен динар и ми ћемо са таквом политиком наставити и овде и у другим срединама које послују на сличан начин – рекао је Вукосављевић.


Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је додао да је локална самоуправа ове године за културу издвојила 354 милиона динара односно 8,7 одсто градског буџета. Он је оценио да Лесковац треба да буде поносан на своје културне раднике, јер они на најбољи могући начин представљају свој град у земљи и иностранству, што потврђују и бројне награде и признања. Током Вукосављевићеве посете Лесковцу је договорена и сарадња на обнови девастиране летње позорнице Лесковачког културног центра.


ЖИКА ПАВЛОВИЋ БОГДАНУ ДИКЛИЋУ

Директорка Културног центра Сања Цонић је открила новинарима да ће на предстојећем 12. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије(LIFFE) наградa која се додељује за афирмацију филмске уметности припасти глумцу Богдану Диклићу. Ово признање установљено је у знак сећања на прослављеног редитеља Живојина Жику Павловића, а међу досадашњим добитницима су Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Раде Шербеџија, Драган Николић, Бата Живојиновић, Славко Штимац, Емир Кустирица и Слободан Шијан.

ЦАРИЧИН ГРАД

Министар је оценио да је Царичин град велика археолошка и културолошка и потенцијално велика туристичка атракција и најавио да ће држава, у наредне четири године, подржати овај археолошки локалитет како би дошао на УНЕСКО-ву листу културне баштине.