ОДА Квентина Тарантина филмској индустрији 1969. године - остварење "Било једном... у Холивуду", стиже у српске биоскопе 15. августа, после рекордне зараде током првог викенда приказивања на благајнама биоскопа у Америци. Са 41 милион долара од продатих улазница, најновији, девети Тарантинов филм (који је премијерно приказан на Канском фестивалу) превазишао је сва његова досадашња остварења, а по мишљењу филмских зналаца, вероватно ће и остати његов најуспешнији филм.

У свом деветом остварењу славни редитељ и сценариста окупио је "дрим тим" - Леонарда Дикаприја, Бреда Пита и Марго Роби. Мада су двојица холивудских срцоломаца и раније сарађивали са Тарантином (Пит у "Проклетницима", а Дикаприо у "Ђангу"), први пут играју заједно на филму.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мирољуб Филиповић: Уметнике сви рекетирају

Главни јунак Рик Далтон (Дикаприо) бивша је звезда вестерн ТВ серије која покушава да се врати на стазе старе славе. У потрази са послом вози се по граду са својим најбољим пријатељем, каскадером Клифом Бутом (Пит). Њихово путовање одвија се на врхунцу хипи ере, 1969. у Лос Анђелесу. У жељи да себи обезбеди нове улоге, Рик се спријатељи са Шерон Тејт (Роби) која се са супругом Романом Поланским (Рафал Завијеруча) доселила у суседну кућу.

Уз Дикаприја, Пита и Роби у филму "на блиц" дефилују велика холивудска имена као што су Ал Паћино, Брус Дерн, Тимоти Олифант, Курт Расел, Дакота Фенинг, Дејмијан Луис... и, наравно, сам Тарантино.


Мада се филм ослања на неке историјске догађаје, двоструки оскаровац је, као и раније, максимално користио право на уметничку слободу, па је тако дао и своју верзију озлоглашеног убице Тејтове Чарлса Менсона и његовог хипи култа, што је изазивало мноштво негативних коментара на друштвеним мрежама. На Тарантинов филм реаговала је и ћерка Бруса Лија, Шенон, која тврди да је њен славни отац "изврнут руглу".

Марго Роби као Шерон Тејт


- Било је јако непријатно седети у биоскопу и слушати публику како се смеје мом оцу. Он је представљен као арогантни сероња, а не као неко ко је морао да ради троструко више од других да би успео у Холивуду - казала је Шерон америчким медијима.