РАДОВИ наших савремених стваралаца - ликовних и примењених, као и архитеката, чине изложбу "Уметност - данас", чији је кустос Слободан Малдини, архитекта, публициста и колумниста нашег листа, а биће отворена вечерас у 19 часова у Галерији Народне банке Србије. У реализацији поставке, која ће пружити увид у годишњу продукцију у Србији, учествовали су УЛУПУДС, Арт центар из Новог Сада и Асоцијација српских архитеката из Београда (АСА).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Први Сабор виолиниста Србије у Прањанима на Сувобору

Ово је, како најављује њен аутор, прва изложба у Србији која истовремено обухвата најзначајнија дела познатих српских аутора на пољу сликарства, архитектуре, архитектонског дизајна, индустријског и графичког дизајна, примењеног сликарства, вајарства, уметности керамике, сценографије, костимографије, уметности савремених медија, уметничке фотографије и других области примењених ликовних уметности. Пратиће је и округли столови, промоције, разговори, предавања, перформанси...

Међу око 2.500 аутора, позваних да пријаве најновије радове на конкурс за изложбу "Уметност - данас", жири је одабрао око 200 излагача, са више од 400 најинтересантнијих дела, а по затварању поставке, наћи ће се и у књизи "Атлас ликовних уметника Србије 2". Међу ауторима су Мирољуб Стефановић, Владан Љубиновић, Јелица Ђулафић, Саша Сотојановић, Зоран Пантелић, Љиљана Бурсаћ, Снежана Стефановић, Биљана Јевтић, Нина Шумарац Јаблонски, Ана Григоријев...

- На најцеловитијој и најмасовнијој манифестацији активних савремених српских ликовних стваралаца биће представљен богат уметнички и културни потенцијал Србије у данашњем тренутку: разнородни уметнички стилови, покрети и школе, најсавременије различите технике уметничког израза, достигнућа на плану архитектуре и дизајна, успеси наших стваралаца у земљи и иностранству - сматра Малдини. - На овој изложби, уметничка и културна јавност на једном месту имаће прилику да види дела стваралаца који граде националну уметност у Србији - данас.

На изложби ће учествовати и ствараоци који директно утичу на развој Србије - на пољу градитељства, индустријске производње и графичког дизајна:

- Пројекат је усмерен према оном сегменту друштва у којем постоји потреба за брзим развојем, где допринос могу да дају примењени уметници: према привредницима, предузећима у којима се користе савремене технологије везано за примењену уметност - додаје аутор изложбе "Уметност данас".

ЛУКСУЗНА МОНОГРАФИЈА

МОНОГРАФИЈА "Атлас ликовних уметника Србије 2" садржаће репрезентативна дела излагача на овој изложби, њихове биографије и уметничке исказе. Биће штампана у великом формату на великом броју страна у боји и луксузно опремљена. Изложбу ће отворити Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа, професор Александар Радојевић, председник УО АСА, и Дарко Чонкић, председник Арт центра.