ИСТАКНУТИ српски песник Крстивоје Илић први је добитник награде "Стражилово - за целокупни песнички опус", коју додељује "Бранково коло".

У образложењу ове одлуке, која је донета једногласно, жири (Ненад Грујичић, председник, Иван Лаловић и Растко Лончар) је поручио да је Илић "настављач Бранкове лире и језика, и творац многих ововремених и свевремених елегија над горама и водама".

- И кад пева о српској историји или баштини, о љубави или небу, о животу или деци, Крстивоје Илић је увек апсолутни лиричар са једнаким интензитетом имагинације и маште, дара и лепоте, музике и смисла - навео је, поред осталог, жири.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Бранко" Дубаку

Овогодишња награда "Стражилово" за најбоље песничке књиге објављене у "Бранковом колу", равноправно је припала Милици Миленковић за књигу "Испоснице", Наташи Бундало Микић за збирку поезије "Трећи круг снова", Сузани Рудић за збирку песама "Друга страна огледала" и Александри Батинић за песнички првенац "Антикитера".

Признања ће добитницима свечано бити уручена на Стражилову 7. септембра код "Бранковог чардака", поред споменика Бранку Радичевићу. "Бранково коло", 48. по реду, трајаће од 6. до 16. септембра у Сремским Карловцима и Новом Саду, а у знаку је 195-годишњице рођења Алексија (Бранка) Радичевића.