ОВОГОДИШЊЕ друго издање "Дунав филм феста" биће одржано од 20. до 25. августа у Смедереву, а публика ће богате програме, осим у тврђави, моћи да прати и на централном градском тргу, пристаништу на Дунаву и Центру за културу.

У такмичарској селекцији биће приказано осам филмова из кинематографија подунавских земаља, међу којима су победници недавно завршеног фестивала у Карловим Варима "Отац" Кристине Грозеве и Петра Валчанова и "Нека буде светлост" редитеља Марка Шкопа у словачко-чешкој копродукцији. Кански хит "Звиждачи" Корнелија Порумбојуа, отвара фестивал, а у конкуренцији за награду "Дунавска лађа" за најбољи филм бориће се и "Ајвар" Ане Марије Роси, "Златна рукавица" Фатиха Акина, "Мали Џо" Џесике Хауснер, "Изван система" Норе Фингшајд и "Рубен Брандт, колекционар" Миодрага Крстића.

ПРОЧИТАЈТЕ И:СТРУШКЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ: Песничка порука Владе Урошевића

Жири главног програма чине Нивес Иванковић, Јанко Поповић-Воларић и Радивоје Раша Буквић. Најбољи филм, најбољег младог аутора и глумачко остварење први пут ове године одредиће и млади фестивалски жири, којег чине Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.

У Малом граду на тврђави специјалне пројекције имаће филмови "У туђој кући" Џејмса Кента и "Дијего Марадона" Асифа Кападија, а церемонију свечаног затварања увеличаће филм "Бол и слава" чувеног шпанског редитеља Педра Алмодовара.

"Рубен Брандт, колекционар"


У селекцији "Дунав на филму", која се одржава на дунавском пристаништу, нашли су се романса "Пре свитања", драма "На лепом плавом Дунаву" и авануристичка комедија "У јулу". На Карађорђевом тргу од 21. до 25. августа биће приказани дигитално рестаурисани класици српског филма: "Љубав и мода" Љубомира Радичевића, "Петријин венац" Срђана Карановића, "Три карте за Холивуд" Божидара Николића, "Национална класа" Горана Марковића и "Мирис пољског цвећа" Срђана Карановића.

Фото Дунав филм фест


У СЛАВУ ВУДСТОКА

УВОД у "Дунав филм фестивал" биће документарни филм "Вудсток" у режији Мајкла Вадлија, који ће у понедељак бити приказан у Малом граду Смедеревске тврђаве. У посебном програму, који је посвећен 50. годишњици легендарног концерта, наћи ће и остварења "Сви на Вудсток" и "Џенис Џоплин: мала тужна девојка".