ПОЧЕТКОМ седамдесетих година прошлог века, већ првом самосталном изложбом на Коларцу, вајар Ратко Вулановић издвојио се јединственим изразом на нашој ликовној сцени. Од понедељка у 20 часова, Вулановић ће у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" представити нову изложбу. Чиниће је цртежи настали у последње три године, а скулптуре у последњих осам.

Превасходно посвећен скулптури, овај аутор негује цртеж као суштину свог рада, као своје уметничко тежиште. Његов скулпторски опус изграђен је највећим делом од гранита и дрвета. За ове материјале се определио због њихових карактерних својстава. Уметник тврди - "камен најлепше стари".

- Камен је божанство - сматра Вулановић. - Камен је нешто најлепше што нам је Бог подарио. Замислите да није било камена, не би било Микеланђела. Да није мермера античког, не би било Акропоља. Све што је за сва времена и све што је поезија скулпторска, то је направљено у камену. Све је остало замена, и то замена неуспела. Бронза некако и може, а све остало је - превара.

Скулптуре уметника који се досад представио на више од 20 самосталних изложби, како запажају стручњаци, одишу духом монументалности и плене снагом, сведеним формама и језгровитим исказима. Његови скулпторски ансамбли у себи носе и архетипске симболе. Своје "визуелне приче", грађене од динамичних и статичних елемената.

Прочитајте још - Сам брани српски Стоунхенџ

Рођен у селу Лаз код Никшића, у ком је завршио основну школу, одакле се упутио у Уметничку школу у Херцег Новом, Вулановић је на београдској Академији ликовних уметности дипломирао 1968. године. Постдипломске студије завршио је 1971, после чега излаже широм бивше Југославије. Носилац је бројних награда, међу којима су обе са именима вајара, Сретена Сојановића и Риста Стијовића. "Политикина" награда припала му је за ансамбл скулптура у алуминијуму "Велики предео", а награда "Матија Бан" за изложбу "Капије Београда" на Ади Циганлији.

За Саборну цркву Христа Спаситеља у Подгорици, коју je пројектовао недавно преминули архитекта Пеђа Ристић, Вулановић је направио спољне зидове од рустичног камена.

БЕОГРАДСКИ СТОУНХЕНЏ

НА самом улазу у Аду Циганлију налази се скулптура "Камени град", коју је Ратко Вулановић поклонио гланом граду. Многи је зову и београдски Стоунхенџ.