КАДА сам дошла у Народно позориште, казала сам да није довољно само волети театар, већ позоришту треба и служити... Све до данас верујем у ту идеју и афирмишем ту праксу у нашем колективу. Сви треба да служе својој професији да би стигли до било каквих резултата. Биће нам боље ако будемо бољи једни према другима, истакла је редитељка Ивана Вујић, управница Народног позоришта, у интервјуу за Танјуг.

Међу најважнијим задацима од када води национални театар, Вујићева означава повратак поштовања и љубави међу људе који су запослени у позоришту.

- Код нас је запослено 647 људи. Плус хонорарни сарадници. Дакле, око хиљаду људи је радно везано за овај простор. Покушала сам да охрабрим људе да верују у то што раде и једни другима јер је наше позориште изузетно важно, не само у регионалним већ у европским оквирима - нагласила је Вујићева.

Гунђање чаршије како је Народно позориште дочекало да га воде жене, јер су управница, директорка Драме, председница Управног одбора жене и директорка Опере жена, Вујићева са осмехом прихвата и каже да су три жене на челу позоришта природна ситуација.

- Српске жене су омогућиле народу и држави да прегрме искушења као што су балкански ратови или Први светски рат. Очувале су куће, огњиште, децу... - каже Ивана Вујић.

Прочитајте још: Ивана Вујић: Театру треба служити

Долазак светских звезда у Народно позориште представља један од приоритета у наредном периоду.

- Очекујем долазак француске глумице и глобалне звезде Изабел Ипер са представом "Марија каже оно што је Марији рекла" позоришта Дела Вил, у режији Боба Вилсона. Потрудићемо се да сваког месеца имамо изузетан догађај као што је то прошле сезоне био случај са Полуњином и санктпетербуршком Опером... Покушаћемо да нам овде долазе светске звезде - казала је Вујићева.

КОПРОДУКЦИЈЕ У БРЕМЕНУ И ГРАЦУ

У ПЛАНУ су и копродукције са позориштима у Бремену и Грацу, гостовање на сцени Хрватског народног казалишта у Загребу после 37 година, Дојчес театру у Берлину, учествовање на фестивалу "Горки" у Њижњем Новгороду.