Редовни члан Црногорске академије наука и уметности (ЦАНУ), Владо Стругар преминуо је у суботу у Београду. Датум сахране и одржавања комеморативне седнице Академије накнадно ће бити објављени, саопштено је из Црногорске академије наука и уметности (ЦАНУ).

Стругар је рођен 28. децембра 1922. године у селу Доњи Улићи (предео Цеклин) код Цетиња. Основну школу је похађао у Горњем Цеклину. На Цетињу је учио гимназију и положио велику матуру (1941. године).

У Београду је завршио: Институт друштвених наука (1953), Вишу војну академију (1957), магистарске студије на Филозофском факултету (1964). У Москви, у Академији наука СССР, у Институту славистике и балканистике, одбранио је докторску дисертацију из историјских наука (1968. године).

Прочитајте још: Умро песник Коста Радовић


Био је учесник рата за ослобођење Југославије од фашистичких освајача (1941–1945). Од 1945. до 1970. године је официр у установама војске за науку и просвјету, претежно у Војноисторијском институту у Београду. Има чин пуковника. Више пута је одликован за ратне и мирнодопске заслуге. Носилац је Партизанске споменице 1941. године. Писао је приповетке.

За редовног члана Друштва за науку и умјетност Црне Горе (касније Црногорске академије наука и уметности) изабран је 6. марта 1973. године.

САУЧЕШЋЕ ВУЧИЋА ПОВОДОМ СМРТИ АКАДЕМИКА СТРУГАРА

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици преминулог академика Влада Стругара.

- Поводом смрти вашег оца академика Влада Стругара, примите изразе мог искреног саучешћа.

Одласком академика Стругара српска историографија је остала без једног од највећих историчара друге половине XX и прве половине XXI века.

Тренуци бола и туге који прате одлазак најмилијих су неизбежни али дело које је академик Стругар оставио за собом учиниће да бол и тугу замени понос што сте расли и живели поред такве научне величине.

Клањам се сени великог српског научника.

Александар Вучић