На "Тргу од ћирилице" у Херцег Новом, уз цркву Св Арханђела Михаила додељене су награде "Печат херцега Шћепана" Милу Ломпару, а "Ћириличник" Српској књижевној задрузи.

Милу Ломпару, професору београдског Филолошког факултета, награда је додељена уз образложење Управног одбора и жирија "Трга од ћирилице"  у коме је између осталог наведено да он, "својим укупним делом и прегалаштвом на пољу српске књижевности и културе спада у сам врх наше савремене мисли и достојан је овог високог признања. Књижевно-историјски опус Мила Ломпара, својом ширином и изузетношћу, већ две и по деценије  налази се у жижи интересовања научне и интелектуалне јавности". Одлуку о награди саопштио је  књижевник Будимир Дубак.

Прочитајте још: СНАГА ВЕРЕ И ЈЕЗИКА: Почела манифестација Трг од ћирилице

Награда „Ћириличник" додељује се српским културним институцијама, а Српска књижевна задруга заслужила је као најстарија је издавачка установа у Срба, основана 1892.  па у континуитету траје већ 127 година, подсетио је Дубак.

У Жирију „Трга од ћирилице" ове године су били  Митрополит црногорско-приморски  Амфилохије (председник) и као чланови протојереји-ставрофори Радомир Никчевић и Слободан Зековић, протојереји Никола Тодоровић, као и књижевници Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, Желидраг Никчевић и Новица Ђурић.