ЛЕСКОВАЦ – Лесковачки интернацонални фестивал филмске режије(LIFFE) отвориће Милош Биковић, један од најпознатијих српских младих глумаца чија је каријера све запаженија и ван граница наше земље, а филм „Балканска међа“ Андреја Волгина биће први приказан у оквиру такмичарског програма фестивала који укључује филмска остварења из целог региона настала минуле године. Биковић у овом српско-руском филму игра једну од главних улога, а како је саопштено има неколико разлога због којих му учешће на фестивалу причињава задовољство.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ћетковић за "Новости" о смрти славног глумца: И данас причам са кумом Небојшом


- Драго ми је што сам део ове манифестације најпре зато што је у питању фестивал чије главно признање носи име Живојина Павловића, друго што су сваки пут када сам долазио у Лесковац сви филмови били топло примљени код публике, зато што фестивал промовише јужни део наше земље и зато што је промоција филма и фестивала нешто што сматрам победом културе – рекао је Биковић, а према најавама организатора публици ће се поклонити цела екипа „Балканске мреже“.

Фото: И. МитићСа Биковићевим професиналним радом, у оквиру пратећег програма, публика ће моћи да се боље упозна другог дана фестивала, који се отвара 18. септембра. Лесковчани ће и ове године током пет фестивалских дана, као што су на то већ и навикли, имати прилику да погледају најбоље филмове из прошлогодишње продукције свих земаља бивше Југославије, а ускоро би требало да буде објављен и комплетан програм. Редитељи ће се надметати за престижну награду која носи име чувеног Живојина Жике Павловића, док ће најбољем глумцу и глумици, по традицији, бити додељено признање „Златни лешник“. Отварање фестивала биће приређено у лесковачком Народном позоришту, а филмови ће се приказивати и у биоскопу Лесковачког културног центра који организује овај фестивал.

ЧАСТ БОГДАНУ ДИКЛИЋУ


Овогодишњи добитник посебног признања лесковачког фестивала за свеукупни допринос промоцији регионалне кинематографије у свету је глумац Богдан Диклић. Он је рекао да му је велика част да прими награду која носи име славног Жике Павловића и да je доживљава као признање свима који су са њим били 44 године у истом послу. Познати глумац је за значајан допринос српској кименатографији већ награђен бројним признањима, од награде за животно дело „Павле Вуисић“ до „Златног печата“ Југословенске кинотеке. „Жика Павловић“ је до сада додељен редитељима Слободану Шијану и Емиру Кустирици и глумцима: Предрагу Микију Манојловићу, Лазару Ристовском, Радету Шербеџији, Драгану Николићу, Велимиру Бати Живојиновићу и Славку Штимцу.