OJ, Србијо међу песмама, међу шљивама. Ој, Србијо међу људима на њивама. Oј, Србијо међу песмама, међу стадима. Oј, Србијо, песмо међу народима!

Зачуо се аудио-запис Оскара Давича, док говори стихове песме "Србија" из 1939, јуче у Центру словенских култура Народне библиотеке Србије где је организован њему посвећен књижевни матине.

- Баш је било лепо. Драго ми је што су пронашли снимак "Србије" коју Оскар чита. То је Бода Марковић радио на Радио-Београду 2 и тад кад је настало сам слушала и после годинама нисам могла. Сад ми је тешко пало што сам га поново чула како рецитује, иако су прошле три деценије - рекла је, за "Новости", песникова супруга Бранка Давичо.

Повод за организовање оваквог скупа био је Међународни дан писмености, који се обележава 8. септембра, али и 110 година од рођења и 30 година од смрти Оскара Давича.

- Разуђен и обиман Давичов опус пратио је основне линије развоја српског песништва у 20. веку, од надреалистичких струјања, преко покрета социјалне литературе све до неомодернистичких и неоавангардних токова. Иако се чинило да ће са крајем југословенске државе и комунизма Давичов опус отићи на књижевну маргину, испоставило се да његово дело нуди читаво обиље различитих традиција и поступака који могу бити корисни савременим песницима и читаоцима - казао је, за "Новости", Марко Аврамовић из Института за књижевност и уметност у Београду.

Прочитајте још: Давичови рукописи

Захваљујући породици Оскара Давича, његова заоставштина похрањена је управо у Народној библиотеци Србије.

ЗА СЛАБОВИДЕ

Давичова поезија и проза читана је на Брајевом писму, а публика је могла да ужива у песмама "Хана", коју је прочитала студенткиња књижевности Ана Јовчић, "На растанку", коју је читала апсолвенткиња књижевности Милица Живковић, те одломку из романа "Песма", који је изрекла библиотекарка и књижевница Наталија Мијић.