СВЕТСКИ славна уметница Марина Абрамовић, која се вратила кући после 44 године од последње самосталне изложбе у родном граду, у уторак је први пут обишла поставку ретроспективе "Чистач" у Музеју савремене уметности на Ушћу. У друштву домаћина, в. д. директора Слободана Накараде и кустоса Дејана Сретеновића и Сенке Ристивојевић, као и читавог тима ангажованог на реализацији изложбе, прошла је кроз свих пет спратова на којима је распоређено више од 120 експоната. Према сазнањима "Новости", Марина је изузетно задовољна београдским "Чистачем".

На отварању изложбе у "Модерној уметничкој галерији" у Болоњи 1977. Марина Абрамовић и њен тадашњи животни и уметнички партнер Улај стајали су на улазу, једно наспрам другог потпуно голи, толико близу да су посетиоци морали да се провлаче између њих, у немогућности да избегну физички контакт са телима нагих уметника...

Перформанс "Импондерабилија" (реч дословно означава нешто немерљиво, неопипљиво, што се не може докучити), на ретроспективи, која ће бити отворена у суботу у 13 часова, имаће реперформанс. Тачније, уместо Марине и Улаја, извешће га млади перформери, стојећи на улазу једне од галерија музеја на Ушћу. Остали реперформанси, (укупно их је 11) дешаваће се у сали "Миодраг Б. Протић" у приземљу. На свечаном отварању, међутим, изводиће се и на степеништу.

Прочитајте још - Марина Абрамовић у Београду, припреме "Чистача" ушле у финале

У реперформансима учествује 28 људи, од чега је 13 Срба и 15 странаца, који су је пратили на читавој турнеји "Чистача".

- Цео догађај ће узбуркати духове и никога ова изложба неће оставити равнодушним, иако су неки од радова настали и пре много деценија - објашњава за наш лист Слободан Накарада, в. д. директора МСУ. - Рецимо, у "Балкан бароку", постоји снимак мушкараца који играју у народним ношњама са избаченим полним органима. У другим земљама то вероватно није произвело бурне реакције, јер им је далек контекст. Овде, међутим, без обзира на намере уметнице, неко то може да тумачи и као скрнављење фолклора, традиције, обичаја. Слично може да се деси и са снимцима осемењавања земље, додолама... Изложба је провокативна и очекујемо реакције. Али, то је Марина, која је светски уважена и вишеструко награђивана уметница, и ту нема места цензури.

Међу перформансима који ће бити изведени пред нашом публиком су и "Осетити меморију" (уметница сат и по, гласно изговара речи, док јој се ум потпуно не испразни од мисли), "Осетити глас" (уметница виче готово три сата, док не изгуби глас) и "Осетити тело" (Уметница игра осам сати у ритму афричких бубњева док не падне у несвест). На њих се наставља дело "AAAA-AAAA", које је 1978. изводила са Улајем, у ком се двоје извођача надмећу гласовима у издржљивости, почињући мирно, ритмично и уједначено, а завршавајући вриском, пред којим се Улај повукао, а Марина наставила док није изгубила глас.

Прочитајте још - Компромитовани Доситеј

Уживо ће бити изведен и рад "Уметност мора бити лепа, уметник мора бити леп" (у ком се чешља четком и чешљем, понављајући ову реченицу), "Ослободити тело" (перформанс изведен у Берлину, средином седамдесетих - у ритму афричких бубњева, Марина игра нага пред белим зидом), "Веза у времену" (Марина и Улај седе окренути леђима, а косе су им међусобно преплетене), као и "Веза у раду" (из исте серије). Један од реперформанса биће "Удахни - издахни", рад оригинално са Улајем изведен у Београду и Амстердаму, где уметници, "техником" уста на уста, мењају дим цигарете, као и "Светло-тама", премијерно изведеном на Кунстмаркету у Келну, током кога су се 20 минута шамарали. Биће и читан "Животни манифест уметника", са личним правилима Марине Абрамовић.

УЗНЕМИРУЈУЋИ "БАЛКАН БАРОКА"

ВИДЕО-радови из "Балкан барока", за који је пре више од 20 година добила Златног лава у Венецији, могу бити узнемирујући, па нису препоручљиви за децу, указују у МСУ. Али, на родитељима је да одлуче хоће ли млађима од 18 година дозволити да виде ово, као и друга дела која садрже елементе насиља (у којима се уметница, рецимо, самоповређује).

У ЦИК ЗОРЕ

У СКЛАДУ са концептом изложбе "Чистач", према којој уметница симболично у зору "чисти" своју уметничку педесетогодишњу каријеру и архиву својих најбољих радова, како би створила простор за нову Марину, биће организовано и представљање ове изложбе домаћим медијима. На дан отварања, у суботу, у цик зоре, у 6.23 почеће конференција за медије на којој ће се обратити новинарима.


Дејан Сретеновић и Марина Абрамовић