У свечаној сали Удружења књижевника Србије у среду је уприличена свечаност поводом постављања рељефа у бронзи са ликовима Светог Саве, Вука Караџића и Петра Петровића Његоша. Рељефе, рад Мирка Мркића Острошког, открили су Владан Вукосављевић, министар културе и Милован Витезовић, председник УКС.

- Када је наука открила најситније структуре људског постојања, откривено је такође да ДНК не само да преноси генетски материјал са генерације на генерацију, већ да активно учествује у стварању нових ћелија и комплетно новог организма. Св. Сава, Вук и Његош не само да су својим радом пренели генетски материјал својих претходника на будуће генерације, него су истовремено били стваралачки фактор српске културе. Свети Сава, као творац српске цркве и творац идеје српске државе. Вук, који је у времену у ком је живео радио прометејски посао, док је Његошево дело било и биће извор суштинских сазнања о души и историјској судбини овог народа - рекао је Вукосављевић.

Прочитајте још - Витезовић на челу Удружења књижевника Србије

Упозоравајући да ако ова и генерације које долазе не буду биле свесне значаја чувања националног идентитета, онда ћемо бити жртва врло опасног процеса, министар културе је истакао:

- Српска култура мора имати своје лице, своју дубину и свој израз. Само таква, препозната, јасна, утемељена, поносна, она може да се уклопи у моделе европских и светских култура. Уколико почне да губи лице, за само неколико деценија ми нећемо бити народ који има свој идентитет.

Уз напомену да би адреса у Француској 7 требало да буде позната као средиште српске културе, а не по уласку у кафану, Милован Витезовић је прочитао своје надахнуте стихове посвећене тројици великана. Своју песму у част Светог Саве казивао је и Адам Пуслојић, а скупу се, ком је печат дао Бошко Вујачић, првак српских гусала, обратио и Миливоје Поповић Каваја.

Бранку Микашиновићу, аутору пет антологија српске прозе на енглеском језику, Витезовић је уручио чланску карту УКС по позиву. Свечаност је уприличена у уторак у оквиру проширеног програма 56. Београдских међународних сусрета писаца, који ће свечано бити отворени у петак у 11 сати у Народној библиотеци Србије.