ПОД слоганом "Почнимо љубав из почетка" и белгијском представом "Орест у Мосулу" у среду вече је у Народном позоришту званично почео 53. Битеф. Наредних дана, београдска публика гледаће најбоља остварења (по избору селектора и уметничког директора Ивана Меденице) из Немачке, Хрватске, Нигерије, Француске, Белгије, Бразила, Словеније и Србије.

Прве вечери, бурним аплаузом поздрављена је прва представа у званичном програму, с редитељским потписом Мила Рауа, који се уз Штефана Кегија и Томаса Остермајера, сврстава у три највеће редитељске звезде овогодишњег фестивалског издања.

Завесу 53. Битефа "подигла" је кореографкиња из Берлина (иначе аргентинског порекла) Констанца Макрас, чија ће представа "Градови којих више нема"премијерно отворити 1. октобра нову сезону у Битеф театру, а која је иначе већ два пута (као учесник и члан жирија) била гошћа београдског фестивала:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мило Рау: Европи се све враћа као бумеранг


- И у новом остварењу које радим, као и у претходном с којом сам долазила у Београд, биће доста политике и успомена везаних за бомбардовање Дрездена. Представа се бави траумама преживелих...

У овом тренутку политичког армагедона, кроз који цео свет пролази, оно што се дешава у позоришту и што плесом изражавамо је такође веома важно: стално имате тај контроверзни изазов да останете политички коректни и прихватљиви,али да, ипак, пренесете неку поруку.

И да то што радите остави неки утисак. Зато су догађаји попут Битефа изузетно важни, јер пружају прилику разним гласовима да се чују.

А у уметничком и тематском фокусу 53. Битефа је анализа пропадања савременог друштва и заједнице, о чему ће говорити и две вечерашње представе: "Зашто је полудео господин Р" Југословенског драмског (режија Бобо Јелчић) и "Младеж без Бога" (копродукција Загребачког казалишта младих и Монтажстроја) у поставци Борута Шепаровића.

Иначе, други део фестивала (од 22. до 26.) одвијаће се у амбијенталном простору Луке Београд, а симболично завршити концертом Бети Ђорђевић и њеном чувеном песмом "Почнимо љубав из почетка".

ПУБЛИКА

ПРВЕ фестивалске вечери у публици су виђени Светозар Цветковић, Бранко Цвејић, Бранимир Брстина, Небојша Брадић, Јелена Ђокић, Милан Беоко, Радоман Кањевац, Владимир Костић, Кокан Младеновић, Весна Чипчић, Наташа Нинковић, Драган Велики, Исидора Минић...