ПОСЛЕ награде "Цар Константин", коју је Радован Вујовић освојио 2018. за најбољу мушку улогу остварену у филму "Изгредници" Дејана Зечевића, овај даровити позоришни и филмски глумац добио је признање и на овогодишњим Глумачким сусретима у Нишу - награђен је за епизодну улогу српског сељака и војника Животе, у историјској саги "Краљ Петар Први", у режији Петра Ристовског, који је наш овогодишњи кандидат за награду Оскар, а публика га је изабрала за "глумца вечери".

Прочитајте још:„ЧАСТ АЛИ И УНАПРЕД ИЗГУБЉЕНА БИТКА“: Лазар и Петар Ристовски о кандидатури „Краља Петра Првог“ за Оскара

И док у разговору за "Новости" каже да је за глумца увек лепо када га награде, јер је то знак да се цени и примећује његов рад, али да је њему ипак најважнији суд публике, Вујовић истиче да му је Живота лично врло близак.

* Где је та ваша приватна "копча" са ликом нашег сељака, који је и храбар, и циничан, духовит, пожртвован и добар?

- Имао сам прилике да срећем такве људе у детињству, у својој околини у Ужицу. Имао сам шеснаест година када је било НАТО бомбардовање Србије, људи су, наравно, страховали и стрепели, али се нико није понашао као кукавица. Инат, пркос, хумор и храброст били су свуда около. Чини ми се да ми Срби имамо дух који је тешко сломити, и способност да и највећу муку истрпимо добро се забављајући.

Прочитајте још: Прва клапа "Даре из Јасеновца" 4. октобра

* "Изгредници" су били прошлогодишњи кандидат за Оскар.

Да ли вам импонује што сте својим глумачким умећем обележили оба наша "оскаровска" филма?

- Нисам о томе размишљао на тај начин. Свакој улози приступам једнако и трудим се да дам све што имам. То волим код свог посла, и не умем другачије. Што се тиче Оскара, искрено, не знам како функционише тај избор филмова, а и сама та награда ми није претерано занимљива.

Као Живота у филму "Краљ Петар Први" / Фото Промо


* Шта би, по вашем мишљењу, могли да буду адути филма "Краљ Петар"

у тој огромној, светској конкуренцији?

- Нисам сигуран да имамо много ствари које нам иду у прилог, зато што овај филм говори о храбрости, издржљивости и страдању српског народа, о нашим огромним жртвама и подвизима у Првом светском рату. А чини ми се да Запад воли да коригује историју, и да јој даје нова тумачења у складу с тренутним потребама. На крају крајева, "Краљ Петар Први" говори о блиставој епохи једног народа који они већ деценијама прогоне, уништавају, бомбардују, отимају му земљу, и нисам сигуран да им се овакав филм уклапа у слику коју праве о нама.

* Да ли су највише девалвиране управо базичне моралне и људске вредности, попут историјске истине, слободе, правде?

- Свет се данас глобално своди на политичку и финансијску моћ, и интересе тих моћника, а сви ти ратови и вишедеценијска политичка превирања на нашим просторима осиромашили су земљу и истрошили људе. Већ дуго се тешко живи, па се и код нас све свело на новац. Ту се појавио један слој људи који не презају ни од чега, и за које је лова бог. За лову би слагали, отели, згазили, унесрећили, издали и продали и рођени народ.

Фото В. Данилов


* Ко су онда јунаци нашег доба?

- За мене су јунаци сви људи који су задржали праве вредности, који знају шта је поштење, доброта, љубав, лепа реч, искреност, правда...

* Гледаћемо вас у другој сезони "Сенки над Балканом", у улози кнеза Павла Карађорђевића. Како га доживљавате?

- Павле је веома занимљива и узбудљива личност. Између осталог, био је и намесник који је 25. марта 1941. приступио Тројном пакту, због чега је само два дана касније оборен са власти војним пучем. Зато га неки историчари и данас оцењују као једног од прагматичнијих српских политичара, и тумаче да је он радио у складу са најбољим интересима српског народа. А те интересе тешко је било сагледати у тако сложеном историјском тренутку. Како је дошло до пуча, такође је занимљиво питање. Да ли је народ спонтано реаговао против такве политичке одлуке, или је иза тога стајала британска тајна служба, којој није одговарало да Србија буде неутрална у рату? Разна су тумачења.

* Колико се његов лик у овом серијалу ослања на историјске чињенице, а колико је филмска фикција?

- Радња у "Сенкама" почиње 31. децембра 1933. у Београду, ту су разни мистериозни догађаји, сукоби локалних моћника, државне елите, завера које ће довести у питање будућност читаве земље и још много тога, а кнез Павле је један од споредних ликова. Он се ослања на неке историјске чињенице, али исто тако је у служби радње и заплета целе серије.

Фото В. Данилов


* "Сенке" су на порталу ИМДБ оцењене као најбоља српска серија свих времена. Колико вам значи што сте сада и ви део те екипе глумаца?

- "Сенке" су у много чему направиле искорак и подигле летвицу за остале телевизијске продукције и програм, и свакако ми је драго што сам и ја имао прилику да учествујем у једном таквом пројекту.

СРПСКОМ ФИЛМУ ФАЛИ ДОБАР СЦЕНАРИО

* ЗАШТО последњих деценија наши филмови испадају већ у првом кругу гласања за награду Оскар?

- По мом мишљењу, српском филму недостају добри сценарији. Мислим да имамо добре редитеље, глумце, директоре фотографија, костимографе, сценографе, и да су наше филмске екипе одличне и професионалне. Али, добра прича је основ свега, и од ње зависи домет целог филма. А на питање зашто већ деценијама нема бољих сценарија у нашој кинематографији, немам одговор.