Ваздух трепти као да небо гори. Спрема се олуја".

Ово су реплике из култног партизанског филма "Валтер брани Сарајево", које прво чујете када закорачите у полумрак истоименог музеја, близу сарајевске Катедрале срца Исусова. Од 6. априла, када је музеј отворен на Дан града Сарајева, поставку је видело више од 10.000 људи.

Прочитајте још: Самарџић у Сарајеву: Омаж "Валтеру"

Репортери "Новости" први су се из региона срели са два тек пристигла експоната: луткама са ликовима официра Фон Дитриха (Хањо Хасе) и Кондора (Драгомир Бојанић Гидра). У музеју су, поред њих двојице, и Валтера (Велимир Бата Живојиновић), изложени и ликови редитеља Хајрудина Шибе Крвавца, фотографа Зиса (Љубиша Самарџић) и часовничара Сеада Капетановића (Раде Марковић). Ту су и мини фотографска, часовничарска и кројачка радња, немачки штаб из хотела "Европа", оригинални пиштољ марке "валтер", кутија за пушке, митраљез, чутура, фењер, аутомат, бомбе, шлемови, канистер за бензин, радио-станица, нацистичка застава и немачка униформа са чизмама из Другог светског рата. Реч је о аутентичним предметима из ратног Сарајева, а не реквизитима са сета.

Прочитајте још: Ново време за Валтера

Ту су и макете са моделом воза "ћира" и Сахат куле, из које вири митраљез. Док пролазимо, за нама одјекује штектање.

Хајрудин Крвавац


Посетоци музеја могу сваког момента да седну, одморе се и одгледају дигитализовану верзију Шибиног филма, титлованог на енглески и синхронизованог на кинески. На лутки са ликом Владимира Перића Валтера ускоро ће се наћи, по речима Мије Шего, извршне менаџерке музеја, сат Бате Живојиновића.

- Бата је овај сат добио од кинеске владе, а ми смо га добили на поклон од Батине супруге Јулијане Луле, која је са кћерком Јеленом обишла наш музеј. То је за нас велика част - каже Шего.

Батин сат, поклон од Кинеза


Ратна драма "Валтер брани Сарајево", снимљена 1972. године, само у Кини доживела је више од 10 милијарди пројекција. Важи за најпродаванији филм на свету, а пикантерија је да је Живојиновић, судећи по ауторском уговору, за улогу Валтера добио ондашњих 80.000 динара, односно данашњих 50.000 евра. Хајрудин Крвавац, опет судећи по сачуваној документацији, четири године после снимања морао је да моли ЦК БиХ да му се исплати хонорар.

Мија Шего

Музеј данас чува оригинални сценарио за филм, плакате, као и фотографије са снимања, које им је поклонила Ешрефа Крвавац, Шибина супруга.

- Била је ту и да помогне саветом уметницима који су радили Шибину лутку - каже Мија Шего, и додаје да је највише посетилаца дошло из Кине, мада их је поприличан број био и из Србије, БиХ, Хрватске, Словеније и Немачке. - Кинези о филму знају све, али ипак имају мноштво питања. Рецимо, да ли је изложени пиштољ баш онај из ког је Бата пуцао, или, јесу ли глумци и даље живи. Траже и локације на којима је снимано.

Валтер


Сетови су снимљени на 30 локација, а неке од њих, попут Беле табије (тврђаве), Сврзине куће, Бегове џамије или Парка принчева на Бистрику, Кинези обавезно обиђу.


Воз "ћира"


Филмски центар Сарајева власник је ауторских права за већину партизанских филмова, од "Валтера" и "Моста", до "Битке на Неретви" и "Сутјеске". Пошто су регистровани и за бављење музеологијом, дошли су на идеју прво да направе музеј филма. Пошто за тако велики пројекат није било новца, а с обзиром на симболику и највећу гледаност овог филма, на крају су "преломили" и направили музеј "Валтер брани Сарајево".

Помогли су им "Јадран филм", поклоном у реквизитима из свог фундуса, затим Туристичка заједница, Град Сарајево и Хисторијски музеј у Сарајеву.


Верна лутка Радета Марковића, који је глумио Сеада Капетановића


Међу посетиоцима Музеја били су и амбасадори Србије и Кине у БиХ, градоначелник Сарајева, Лула и Јелена Живојиновић, прва босанска баронеса и пријатељица Анђелине Џоли Арминка Хелић... Идеју о изгледу музеја "потписао је" Осман Арсланагић, сценограф и професор на Академији сценских уметности. Лутке су радили академски вајари Лејла Ћехајић и Самир Сућеска, костимограф је Белма Жишко, а за аудио решење заслужан је Јадранко Џихан.

Зис - Љубиша Самарџић

ВАЛТЕРОВА ОДЕЋА У ДЕСПИЋА КУЋИ

ИСТОВРЕМЕНО са поставком у музеју "Валтер брани Сарајево", и у Деспића кући, на обали Миљацке, отворена је изложба "Херој Валтер". На њој су изложени кошуља, панталоне и пиџама народног хероја Владимира Перића Валтера, као и његове друге личне ствари. Све је то, према речима Сенада Куча, музејског педагога, Перићева сестра поклонила Музеју Сарајева још 1963.

Изложена су и два пиштоља, као и фотографије из Другог светског рата. Перић је од јесени 1943. па све до своје смрти, приликом ослобођења Сарајева, у априлу 1945, био на челу покрета отпора у овом граду."МОСТ"

ДА Кинези воле Шибине филмове, доказ је и филм "Мост".

- Недавно нас је посетила екипа продуцентске куће "Хуа хуа медија" из Кине због преговора око римејка филма "Мост". И ми и представници Србије добили смо на поклон плакат за тај филм, везен на свили - открива Мија Шего.