У Новом Саду ће од 1. до 7. октобра бити одржа други "Гала интернационални симпозијум савремене уметности" на коме ће се поред уметника из Србије учествовати неки од најтраженијих уметника савремене сцене из девет земаља.


Сви они заједно имаће прилику за размену искуства и прошире сарадњу ван оквира својих земаља, а посебно је значајно што ће им бити омогућен директан контакт са колекционарима из целог света, што је једна од основних мисија симпозијума.


Србију ће посетити уметници из Кине (Јианг Хуан, Зхао Ненгзхи), Републике Кореје (Лее Yоунг Ји), Тајланда (Лампу Кансанох), Немачке (Yасемин Yилмаз), Белгије (Илсе Ван Роy), Шпаније (Ана Паула Портилла), Мексика (Лало Санћез дел Валле) и Хрватске (Бранко Миленковић), док ће из Србије своје радове изложити Миодраг Перић и Виктор Киш.


Симпозијум ће се састојати из неколико целина: стваралачког дела, током којега ће уметници заједно креирати нова дела и размењивати идеје у амбијенту каштела Шулхоф, хуманитарне аукције која ће бити одржана 3. октобра у Ресету и велике изложбе у Културној станици "Свилара" која ће бити отворена 4. октобра.


Оснивач симпозијума, сликарка Гала Чаки каже да је циљ повезивање и представљање српских младих уметника у свету, што за велику већину представља потешкоћу.


Прочитајте још: Марина Абрамовић: Ја сам српска уметница (ФОТО+ВИДЕО)


"Желимо да створимо платформу коју чини спој уметника, галериста и колекционара, како бисмо променили постојећи начин пословања. Такође, жеља нам је да уметници који посете нашу земљу, шире даље глас о нашим талентованим уметницима, чиме стварамо препознатљивост у светским уметничким круговима", објаснила је Чаки.


Део прихода од хуманитарне аукције биће упућен дому за децу са специјалним потребама „Колевка“ у Суботици.


Симпозијум се одржава под покровитељством Владе Војводине и Града Новог Сада.