Македонска редитељка Теона Стругар Митевска добитник је Гран прија овогодишњег Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(LIFFE) за филм "Господ постоји, њено име је Петрунија", а специјалну награду жирија освојила је и његова главна протагонисткиња Зорица Нушева. Награду која носи име чувеног Живојина Жике Павловића првонаграђеној редитељки уручио је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, коме је Теона Митевска поручила да би радо постала Лесковчанка.

- Први пут сам у Лесковцу. Диван вам је град и фестивал. Није лако бити редитељ, али ја веома волим свој посао. Живела уметност! Живела бескомпромисност! Живела храброст и у духу "црног таласа" - живео добар филм! - поручила је Теона Стругар Митевскa.

Трочлани жири 12. LIFFE, који су чинили редитељи Ненад Диздаревић и Винко Брешан и глумица Бојана Маљевић, у образложењу награде истичу "да ауторка овим филмом осваја слободу и да га својим рукописом чини аутентичним и незаборавним филмским остварењем". Другу награду понео је редитељ Драган Маринковић за филм "Пијавице". Он се захвалио организаторима фестивала и посебно његовом уметничком директору Дарку Бајићу.


Прочитајте још - LIFFE: Афирмација регионалне копродукције

- Хвала вам на награди, али хвала и на овом дивном фестивалу на коме сам по ко зна који пут. Дарко је уложио енормну енергију да све ово овако изгледа, а и домаћини су посвећени нама који правимо филмове. То је и разлог због чега пожелимо да се вратимо у Лесковац - рекао је Маринковић.

За свој дебитантски филм "Краљ Петар Први" Петар Ристовски добио је трећу награду, а жири је, поред осталог, истакао да овај млади редитељ, после филма "Марш на Дрину" Жике Николића, са великом одважношћу и професионализмом наставља пут овог славног редитеља.Теона Стругар Митевска

- Изузетно сам почаствован и срећан због ове награде. За мене, као дебитанта, никако није мала ствар бити трећи на оваквом фестивалу. У овај филм смо уложили много редитељског заната. Драго ми је да је то жири препознао и тај труд наградио - истакао је Петар Ристовски.


Ана Марија Роси

Награде за главну женску односно мушку улогу припале су Наташи Нинковић и Сергеју Трифуновића, за улоге у филму "Ајвар", редитељке Ане Марије Роси, која је освојила специјалну награду за режију, док је награду за најбољу продукцију жири доделио филму "Осми повјереник" Ивана Салаја. У конкуренцији за награде било је пет домаћих и осам филмова из региона. Његов уметнички директор редитељ Дарко Бајић се захвалио лесковачкој публици на великој подршци за коју је рекао да је дала срце овом фестивалу. Бајић је замолио за још један аплауз и посветио га писцу, сценаристи и редитељу Гордану Михићу. Част да затвори фестивал припала је глумцу и редитељу Мими Караџићу који је то учинио стиховима песме "Пролеће" Витомира Вите Николића.


Богдан Диклић

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ

Овогодишњи LIFFE, осим по одличном избору регионалних филмских остварења насталих минуле године, остаће упамћен и по томе што је специјалну награду фестивала, за допринос афирмацији регионалне кинематографије у свету, добио прослављени глумац Богдан Диклић. Она, такође, носи име Живојина Жике Павловића, а уручена му је на отварању ове петодневне филмске смотре у организацији Лесковачког културног центра.


СТУДЕНТСКИ ФИЛМ

У селекцији студентских филмова, жири, који су чинили Коста Пешевски, Драган Јовић и Милан Д. Шпичек, Гран при "Радомир Бајо Шарановић" доделио је Синиши Цветићу за режију филма "Диносаурус". Другонаграђени филм је "Ауторефлексија у три епизоде" Саре Ристић, а трећа награда припала је словеначкој редитељки Матеји Раковец за режију филма "Чешњеви колачки".