ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МЕЂУ хрпом предмета на великом трпезаријском столу у кући Петера Хандкеа у јужном париском предграђу Шавил, стоји и ћаса с букетом птичјих пера.

Једно такво, као поклон нобеловца, чува и српски сликар Милош Шобајић. Њих двојица су дуго година, све док је Шобајић живео у Паризу, били нераздвојни пријатељи.

- Имам од њега соколово перо и соколов кљун које је нашао у башти своје куће. Ове реликвије из оног доба када смо се интензивно дружили чувам на почасном месту у Паризу. У међувремену су нас животи раставили, али срешћемо се ми опет - каже, за "Новости", српски сликарски бард који већ дуги низ година више живи у Београду него у Паризу.

Њему је Хандке пре 17 година, написао велику монографију.

- То ми је још тада чинило велику част, а сада посебно, кад знам да је писац моје монографије и нобеловац - вели Милош.

И Хандке не остаје дужан Шобајићу.

Прочитајте још - Петер Хандке угостио "Новости": Нисам спавао, телефон је стално звонио (ФОТО)

- Радо сам му написао текст. То је лепа књига. Волим његове слике. Невероватне су. Фантастичне - каже Хандке док разговарамо у његовој кући у Шавилу.

Разгледа репродукције у књизи, додирује их, упија њихову енергију.

- Прави Милош. Каква снага - каже Хандке.

Срећан је Шобајић што је његов стари компањон награђен овако великим признањем.

- Чудо се догодило! Дешавају се, ето, миракули и непредвиђене ствари. Јако ме је изненадила и веома обрадовала вест да је наш пријатељ Петер Хандке најновији нобеловац. То је величнаствено. Заслужио је то још одавно. Најзад је добио ту највећу књижевну награду. Одушевљен сам - каже у једном даху познати сликар.

Петер Хандке, фото Г.Чворовић

И он је, као и многи, затечен вешћу, јер се сматрало да Хандкеу ова награда никада неће припасти због тога што је стао уз Србе.

- Изненађујуће је и просто не могу да верујем да је Нобелову награду добио човек који је толико бранио Србе и који је до те мере био нападан и понижаван у Француској. Њему су и представе забрањивали, у Комеди Франсез, само зато што има такав став о Србима. Али, нису могли да издрже његово дело, а да га и адекватно не награде - каже у свом стилу Шобајић.

Хандке реагује.

- Допада ми се ова Милошева теорија. Зашто да не, можда заиста више нису могли да издрже - истиче нобеловац.

Покушао је Шобајић безуспешно да чује свог пријатеља после вести коју је добио још истог јутра, међу првима, од његовог немачког галеристе.

- Пробао сам да га добијем телефоном, да му честитам. Знао сам да га нећу наћи. Претпоставио сам одмах да је дуго шетао, а онда ћутао у својој кући, вероватно пишући - познаје Милош Петерову скромност.

Хандкеов текст за монографију

Па му честита овим путем.

Прочитајте још - Хандке после Нобела: Фантастично, да се не радују само због Ђоковића!

ВЕЧЕРЕ НА МОНМАРТРУ

У МИЛОШЕВОЈ кући на париском Монмартру организоване су вечере, на којима је, уз Петера Хандкеа, учествовао и познати француски књижевник Патрик Бесон.

- Донео је печурке које је сакупио успут, долазећи из своје куће која се налази на ободу шуме - пренео је занимљив детаљ велики француски писац Патрик Бесон, који је међу првима честитао свом колеги престижну награду.

честитке хандкеу на највећој књижевној и моралној награди из србије