НОБЕЛОВАЦ Петер Хандке поручио је јуче у свом родном граду Грифину (Корушка, Аустрија) да "никада више неће разговарати са новинарима" након још једне салве питања о његовом политичком ангажовању током ратова деведесетих. Како су известили аустријски медији, Хандке је прекинуо сусрет са новинарима и отказао све предвиђене активности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Петер Хандке: Оживљавају ме Срби са Косова

Аустријски нобеловац је наводно дошао у родни град на неформални сусрет са представницима заједнице и корушким гувернером Петером Кајзером, али су га тамо ненадано сачекали бројни новинари. Хандке је у почетку стрпљиво одговарао, али када су га упитали да прокоментарише оптужбе немачког писца српско-бошњачког порекла Саше Станишића о томе да није желео да призна жртве српских ратних злочинаца, нобеловац се увредио.

- Ја стојим испред моје баштенске капије и тамо је 50 новинара и сви ме питају исто што и ти, а нити једна особа да ми каже да је прочитала неко моје дело или да уопште зна о чему пишем. Само траже реакције, реакције, на туђе речи. Ја сам писац, долазим од Толстоја, долазим од Хомера, долазим од Сервантеса. Оставите ме на миру и не постављајте ми таква питања - казао је Хандке, а затим прекинуо разговор.

Сви договорени сусрети у општини Грифин су отказани, а како је поручио тамошњи портпарол, неће бити новог датума.