НАГРАДУ "Златни ћуран" за животно дело добио је Милан Лане Гутовић - одлука је Фестивала "Дани комедије" у Јагодини, а признање ће му бити уручено 20. марта следеће године на четрдесет деветом издању фестивала.

У образложењу се, између осталог, наводи да је популарни глумац имао први сусрет са гледаоцима у Јагодини већ прве године фестивала, играјући у легендарној представи "Буба у уху" Југословенског драмског позоришта, у режија Љубише Ристића. Већ коју годину касније, 1978. добио је Статуету "Ћуран" за улогу Владимира у представи "Пучина" истог позоришта.

- О, па ја не знам шта ћу с тим више! Готово сам на циљу, дође ми да умрем - каже са себи својственим хумором, видно расположен Лане Гутовић, захваљујући на честиткама поводом овог угледног признања. - Имам већ једног "Ћурана". Лепа колекција, није лоше.

На питање да ли је за ових готово пола века хумор добио или изгубио на цени, познати глумац одговара:

- Хумору се свакодневно повећава цена јер је ушао у све сфере нашег живота. Постало је толико смешно да би "ћурани" могли да се деле и другим људима, за многе активности. Шалу на страну, ово је престижан фестивал, ако још постоје фестивали који нису упропашћени неким ср...., да не кажем "перфекцијом". Драго ми је да су неки људи, који нису били на мукама, нити сам их потплатио, одлучили на основу слободног мишљења (или можда само да би избегли неког другог) да ја будем добитник. У сваком случају, веома ми је мило - наставља, у шали, омиљени Лане.

У представи "Шупљи камен"

А онда, говорећи о признањима, озбиљно наставља:

- Награда се, у ствари, не даје мени већ генерацијама које долазе иза мене, да би им се указало како треба да раде. Зато ми, добитници, не бисмо смели да будемо поносни јер признања припадају деци, онима који табанају за нама. Уосталом, док си млад бориш се за успех, а кад остариш - бориш се да други не успеју. Тако је у целом свету. Али, ја не спадам у ту категорију. Ако неко упали нову свећу, мој пламен неће бити слабији због тога.

Прочитајте још - КРОЗ ХУМОР О ТЕШКИМ ТЕМАМА: Премијера Лесинговог комада "Натан Мудри"

На констатацију да је то, ваљда, и ствар васпитања, Лане спонтано наставља:

- Што се васпитања тиче, данас мало ко није заслужио "васпитне" батине. Нажалост, наше школство је срљало заједно са друштвом и у том срољавању немамо за шта да се ухватимо. Уместо велелепних казнено-поправних и затворских установа, боље би било да се улаже у наставни кадар. Јер, и те зграде су за неваспитане...

"Сумрак богова"

И док у Београдском драмском однедавно игра у новој представи "Сумрак богова", "Шупљи камен" изводи на гостовањима ван Београда, у Звездара театру спрема нову представу по роману Иване Димић "Арзамас", у режији Љиљане Тодоровић. У подели су још Бранка Петрић и Нела Михаиловић (у улогама мајке и ћерке), а на питање шта он игра, одговара:

- Нећеш ми веровати, смрт! Ето, вратисмо се на почетак приче. Ја сам већ на циљу - уз шеретски смех, закључује Гутовић.

КЛАСА БОЈАНОВИХ "БЕБА"

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ жирија се, такође, подсећа и да је Лане Гутовић један од чувених младих глумаца Бојана Ступице, такозваних Бојанових беба, међу којима су и његове колеге са класе Јосиф Татић, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев, Ђурђија Цветић и Танасије Узуновић.