И шпански "Сеат", компанија под капом немачког "Фолксвагена", не губи време. За жестоко надметање на тржишту малих СУВ возила, или "кросовера" спремила је модел "арона", који је настао на истој механичкој платформи као и "сеат ибица".

После "атеке" која је већ побрала бројне похвале, свог СУВ средње величине, шпански дизајнери су осмислили возило дуго 4,14 метара које ће располагати пртљажником од 400 литара.

Аутомобил је допадљив, у неким елементима подсећа на старију "сестру" модел "атеку", што је и разумљиво јер сада сви произвођачи покушавају да направе препознатљиву линију својих возила.

У тренду је и двобојна каросерија која самим тим нуди и велики број комбинација боја јер је тренд такозване персонализације све већи.

У унутрашњости доминира велики осмоинчни тач-скрин екран а занимљиво је како су дизајнери "ароне" искористили украсне лајсне да направе ведрију атмосферу у возилу.

Наравно, и "арона" ће бити снабдевена најсавременијим системима за асистенцију возача и повећање безбедности путника. Од система адаптивног кочења до препознавања возила која наилазе из мртвог угла.

Под хаубом ће се налазити широка палета "Фолксвагенових" возила најновије генерације. Бензински мотори су троцилиндраш са 1-литарском радном запремином који развија 95 КС, али и верзија са 115 КС.

Најјачи бензинац биће 1,5 ТСИ мотор са 150 КС који смо недавно премијерно испробали у "сеат ибици".

Дизелаши имају радну запремину од 1,6 литара (ТДИ) са 95 и 115 КС.

Почетак продаје и цене биће саопштене на предстојећем Салону аутомобила у Франкфурту.