Јапански произвођач аутомобила Хонда спрема се да објави да затвара своју једину фабрику аутомобила у Британији 2022. године, што представља губитак од 3.500 радних места, изјавио је конзервативни посланик Џастин Томлинсон за Ројтерс.

Томлинсон, конзервативни посланик из Свиндона који је гласао за Брегзит 2016. године, рекао је да се састао с министром за пословање и представницима Хонде који су потврдили такве планове.

"Требало је да дају саопштење сутра ујутру, очигледно је 'процурело' раније", казао је Томлинсон, који у парламенту заступа Северни Свиндон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ZBOGOM DIZEL MOTORU: Nova "Honda CR-V" ekskluzivno predstavljena u Srbiji

"Ово није повезано с Брегзитом. То је резултат кретања на глобалном тржишту. Они желе да консолидују производњу у Јапану", додао је он.

Хонда је произвела прошле године у својој фабрици у јужној Енглеској, где прави моделе "Цивик"(Civic) и "ЦВ-Р", нешто више од 160.000 возила, што чини нешто више од 10 одсто укупне британске производње возила која достиже 1,52 милиона јединица, наводи Ројтерс, додајући да је вест о затварању фабрике предсаатвља још један ударац за британску ауто-индустрију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОДГОВОР НА МЕРЕ ВАШИГТОНА: Тарифе ЕУ чак и на "Харли-Дејвидсон"

Портпарол премијерке Терезе Меј је изјавио да је једино исправно сачекати да се управа јапанске Хонде обрати радницима пре него што влада да било какав коментар поводом информација да ће овај произвођач затворити фабрику у Енглеској.

"Са премијеркине тачке гледишта, једино је исправно да сачекамо док компанија не поразговара с радном снагом", рекао је он новинарима.