Компанија "Јагуар Ланд Ровер" развија нову технологију засновану на вештачкој интелигенцији како би боље разумела промене у расположењу возача док управља возилом, каже се у саопштењу које је ова компанија доставила медијима.


Кабинска подешавања мењаће се као одговор на изразе лица тј. фацијалне експресије возача, са циљем да се помоћу адекватних измена помогне у редуковању стреса.

Према спроведеним истраживањима, 74 одсто испитаника признало је да се свакодневно осећају под стресом или неком врстом притиска

Нови систем за детекцију расположења возача представља само једну од бројних технологија које компанија "Јагуар Ланд Ровер"2 истражује као део своје визије "мирног уточишта", а са крајњим циљем да се унапреди целокупно искуство вожње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Продали 400 "јагуара" и "ленд ровера"!

Ова технологија користи камеру окренуту према возачу и биометријски сензор за праћење и процену расположења возача и сходно томе врши прилагошавања многих функција кабине, укључујући систем грејања, вентилације и климатизације, медије и амбијентално осветљене. Подешавања се мењају у складу са изразом лица возача што треба да помогне у елиминацији стреса. Систем за детекцију расположења ће користити најновије технике вештачке интелигенције како би се стално прилагођавао нијансама у изразу лица возача и аутоматски примењивао одговарајуће поставке.


Временом ће систем научити преференције возача и направити прилагођавања баш по мери лица које управља возилом.Компанија такође испробава сличне технологије намењене путницима задње клупе, с тим што би камера за детекцију расположења била монтирана на узглављу седишта. Уколико систем детектује знаке умора, може да затамни светла, затамни прозоре и подигне температуре ваздуха како би путник лакше утонуо у сан.