Немачки тужиоци саопштили су данас да су подигли оптужницу против бившег извршног директора Аудија Руперта Штадлера, који је под истрагом због његове улоге у Фолксвагеновом скандалу са манипулацијама емисијом штетних гасова.

Државно тужилаштво у Минхену је саопштило да се Штадлер и још тројица оптужених терете за лажне сертификате и криминалне праксе у оглашавању.

Тројица оптужених се сумњиче да су развили моторе у које су уградили уређаје за манипулације на тестовима мерења емисије штетних гасова, коришћене у аутомобилима марке "ауди", "фолксваген" и "порше", додаје се у саопштењу тужилаштва, а преноси агенција Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Afera "Folksvagen dizelgejt": Matijas Miler pod lupom

"Оптужени Штадлер се терети да је најкасније од краја септембра 2015. године био упознат са манипулацијама, али да, након тога, није спречио продају спорних возила марке ауди и VW", наводи тужилац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Staje proizvodnja legendarnog Folksvagen modela (FOTO)

Штадлер је ухапшен средином јуна 2018. године, у оквиру шире истраге о манипулацијама емисијама у премиум аутомобилима марке "ауди", који је део Фолксваген концерна, и провео је неколико месеци у затвору.

Фолксваген, који се суочио са више милијарди долара "тешким" трошковима повезаним са скандалом, касније је раскинуо уговор са Штадлером.

Међу оптуженима су и бивши менаџер Аудија и Поршеа, Волфганг Хац, као и двојица инжењера, тврди неколико извора упознатих са поступком.

Штадлер и Хац су, како преноси Ројтерс, негирали кривицу, а тужилаштво је саопштило да наставља истрагу против још 23 осумњичених.