Кина је објавила мере за повећање потрошње, укључујући и могуће укидање рестрикција на куповину аутомобила, пише ЦНБЦ.

Мере се уводе јер привредни раст најмногољудније земље на свету успорава због нараслих трговинских тензија са Сједињеним Државама.

Како преноси портал Б92, Влада је саопштила да локалне власти које имају ограничења на продају аутомобила треба постепено да их ублаже или уклоне, као и да подстичу куповину возила која користе нове видове енергије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Novi pad prodaje automobila u Kini, ali manji nego ranije

Акције европских произвођача аутомобила скочиле су на вест да се званични Пекинг спрема да олабави рестрикције за продају возила.

Кинеска привреда успорила је више него што је очекивано на почетку трећег квартала, а раст је у другом кварталу успорио скоро на најнижу вредност у последњих 30 година.

Резултати малопродаје у јулу указали су на опрезније понашање потрошача, јер је малопродаја расла најспоријим темпом од априла.

Продаја аутомобила и накита опала је у односу на прошлу годину, док је продаја одеће, кућних апарата и телекомуникационе опреме спала на једноцифрен проценат раста.

Власти су саопштиле да ће подржати тржне центре, стадионе и центре за забаву, као и да ће обновити комерцијалне пешачке зоне широм земље.

Такође је наведено да ће званични Пекинг продужити рад малопродајних објеката како би подстакао „ноћну привреду", јер ће продавнице и ресторани радити дуже.