ОФАНЗИВА "Кије" на тржишту кросовера се наставља несмањеном жестином. Тако је пре неколико дана је на северу Словачке, у месту Тепличка над Вхом, у предграђу Жилине, почела производња новог модела из фамилије кросовера "XCeed".


Прочитајте још: "Кија" се укључила у надметање на тржишту електричних тротинета


Кијина словачка фабрика је након двонедељног редовног годишњег заустављања производње покренула производњу новог кросовера "Икс-сид". Нови модел је у јавности премијерно представљен крајем јуна у "Кијиној" централи у Франкфурту.

Ради се о шестој варијанти, коју ће производити у тој фабрици, јединој овог јужнокорејског гиганта у Европи.


Прочитајте још: Фолксваген доноси инвестицију у Турску али уз услов


Трећа генерација "Kia Ceeda" је иначе од средине 2018. широм Европе расположива у хечбек и караванској варијанти, којима се почетком ове године придружио и "shooting brake" модел "ProCeed", као и спортске варијанте ГТ ("Ceed" i "ProCeed"), који су поправили продају породице "сид" за чак 41 одсто у односу на прошлу годину. Породица "сид" ће се по очекивањима још боље исказати у другој половини године, јер се до краја године очекује лансирање нових хибридних варијанти. У првих шест месеци ове године су у "Кијиној" фабрици у Словачкој, једној од најсавременијих фабрика аутомобила на свету, произвели 180.200 путничких возила и 222.000 мотора (производе их и за компанију сестру "Хјундаи").

Након осам година се у априлу завршила производња моноволумена "венга", која је своје место уступила новом градског кросоверу "XCeed". Модели "спортиџ", "сид" и "венга" су првом полугодишту нашли своје купце у чак 95 земаља света - најпопуларнији су били у Русији (16 одсто укупне производње), Великој Британији (15 одсто), а више од 10 посто извоза су достигли и у Немачкој.

БРОЈКЕ

180.200 аутомобила произведено у Жилини у првих шест месеци 2019.

222.000 мотора направљено у истом периоду

41 одсто је раст продаје модела "сид"