РАЗЛОГА за славље када је у питању "Мерцедес" увек има. Било дa је реч о промоцији неке нове посластице за љубитеље аутомобила, прослава титула у шампионату Формуле 1 (шеста узастопна екипна освојена прошлог викенда у Јапану) или обележавањем јубилеја.

А када се обележавају чак два јубилеја у истом дану онда је по среди, сасвим сигурно незаборавно искуство.

Компанија "Дајмлер", чији је "Мерцедес" један од стубова, обележава 40. година од почетка производње, по многима најбољег теренца на свету, чувене "Г-класе".

А друга коцкица у овом спектакуларном дану, који је приредила компанија "Стар импорт" генерални дистрибутер за "Мерцедес-Бенц" возила у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Албанији је 10. долазак чудесног каравана "Mercedes Star Experience" у Србију

Место на коме је и екипа "Новости" могла да се увери у чаролије аутомобила са звездом на хауби је Суботиште, писта Националне возачке академије (НАВАК).

Караван "Star Experience" ове године се представио публици под слоганом "Доживљај изнад ваших очекивања". И заиста, све што смо возили, видели, осетили, та река адреналина која је текла са изворишта у Суботишту је нешто што се прижељкује, ретко доживи.


Јединствена прилика тестирања "Мерцедес-Бенc" модела и упознавања са напредним технологијама асистенције и безбедности у вожњи претворила је овај догађај у првокласно искуство.

Компанија "Стар Импорт", је у сарадњи са компанијом "Daimler AG" на стази "НАВАК" угостила више од 250 срећника који су имали прилику да испробају неке од најатрактивнијих возила из "Мерцедес-Бенц" портфолија.

Караван са више од 20 путничких и доставних "Мерцедес-Бенц" возила обишао је 11 земаља и 13 локација од августа ове године. По јубиларни, десети пут, рекосмо, посетио је и Србију.


Један од бисера ове ниске је и легендарна "Г-Класе", која ове године слави 40. рођендан под слоганом "Stronger then time". Дивили смо се и јединственој супермашини "Mercedes-AMG GT R Roadster" који је такође био део изложбеног програма, поред модела као што су "GT 4-Door", "Mercedes-Maybach", "B-Klase", "C-Klase"," A-Klase Limuzine", као и модела " CLA i GLC".

Посебно за ову прилику представљен је ( а испробалио смо га и на околним друмовима) "плаг-ин" хибрид модел "Е-Класа 300 де", једини хибридни аутомобил који уз електрични мотора има и дизел агрегат.


Почетак продаје плаг-ин хибрид модела на тржишту Србије недавно је и званично стартовао,а са почетном ценом од 52.800 евра, у овој клси возила је и више него кункурентан.

И није само шкрипша кочница, мирис спаљених гума и грмљавина моћних мотора остављала без даха. инструктори "Мерцедес-банца" су демонстрирали и значај врхунске технологије у реалним условима вожње.

Шта је то "Интеллигент дриве" који је обележје сваког новог модела "Мерцедеса"?

Одговор на то питање дали су инструктори М"ерцедес-Бенц тренинг центра из Србије" и али и инструктори "Возачке академије" из Немачке.Онуи су на делу представили све напредне функције на "Ц-Класи", новој генерацији "В-Класе" и на "спринтеру", на посебном дану намењеном лаким комерцијалним возилима. Клијенти су кроз специфичне ситуације у вожњи упознали најновије функције "Mercedes-Benz Intelligent Drive" система (Active Brake Assist, Drive Pilot, Speed Limit Pilot, Remote Park Pilot).Укратко речено-возило је спосођбно да исправи грешке возача, да му олакша свакодневну вожњу, да спречи нсрећу...

Летели су аутомобили пистом "Навака".Спектакуларна "AMG agility course" - вожња спортских модела увек буди емоције. Изузетну динамику у вожњи, врхунске перфомансе и спортски доживљај за управљачем моћних "АМГ" представника ("А35 АМГ", "Е53 АМ"Г и "Ц63 АМГ". Апсолутна звезда "АМГ" света "ГТ63 С АМГ" премашила је очекивања свих присутних.


"Off-road track"! Још једна прича коју су се организатори трудили да исприповедају на веома захтевном, "оф-роуд" полигону у Суботишту! Не заборавите да је СУВ сегмент, последњих пет година најбрже растући на тржишту. Светском, европском, али и нашем! Поред легендарне "Г-Класе", своје способности показали су и нови популарни модели - "ГЛЕ" и "ГЛЦ". Током дана намењеног лаким комерцијалним возилима, присутни су имали прилике да испробају моделе "вито 4x4" и "спринтер 4x4".


Наравно, најважније од свега у саобраћају је безбедност. И ту "Мерцедес" годинама показује којим правцем ће ићи целокупна ауто-индустрија. Зато је "Safety experience" на овом представљању "мишића" бренда имао посебну важност. Једноставно, кажу у "Мерцедесу" безбедност је постала синоним бренда! Демонстрација најновијих "Мерцедес-Бенц" система за асистенцију у новој "А-класи", "А-класи лимузини", "Б-класи", "Ц-класи" и моделу "ГЛЦ" изведена је на посебно осмишљеним полигонима за симулацију изненадног кочења и избегавања препрека на путу. Из гаме доставних возила, све напредне технологије система за асистенцију у вожњи демонстрирали су "В-класа", "Vito MixTo" и "ситан".