АУТОМОБИЛИ су данас накрцани бројним технологијама и системима асистенције, али то не значи да су сви проблеми уклоњени и да су апсолутно сигурни, пише index.hr.

И док је проблем мртвог угла од позади отклоњен код аутомобила опремљених системом који звучним и светлосним сигналом у бочном ретровизору упозоравају возача на опасност ударца на објекат који се помера у мртвом углу, проблем који ствара предњи А носач је и даље ту.

Било је покушаја па су неки произвођачи А носач поделили на два тања носача, други покушали транспарентним решеткастим носачима, али ствари су отприлике остале исте као и код првих аутомобила с чврстим кровом. Чак су и горе, јер се у А носаче неретко укрца и понека опрема попут звучника, спортских мерних инструмената и слично.

Прочитајте још - Сензор помаже возачима да не утону у сан

А ради се о великом проблему. На пример, према америчком НХТСА-у, око 840.000 саобраћајних незгода узроковано је због појаве мртвог угла кад возач не види другог учесника у саобраћају.

Једна 14-годишња девојка још нема возачку, али каже да прва има потпуно решење овог проблема.

Алаина Гаслер није возач, али је препознала велики безбедносни аспект овог проблема, и то толико добро да га је решила на генијалан начин, јављају поједини амерички медији.

Прошле седмице своје је решење представила на такмичењу"Broadcom MASTERS" за средњошколце.

Њен пројект се зове "Унапређење безбедности у аутомобилу уклањањем мртвог угла", а решење је врло једноставно.

"Поставила сам камеру испред А носача, а она шаље видеопројектор који пројектује слику на унутрашњи део носача чиме возач види иза носача", објашњава своје решење тинејџерка. Она је за ово решење освојила награду и пласирала се на државно такмичење.