Према гласовима специјализованих новинара из 24 европске земље "

Mercedes-Benz Actros" понео је ласкаву титулу камиона године "Truck of the Year 2020".

Прича о успеху овог камиона започела је 1997. године када је први "актрос" представљен, а наредна генерација возила је такође освојила награду. Са укупно девет победа, "Mercedes-Benc" је сада најуспешнији бренд у борби за ово престижно признање. Основа гласања жирија Међународног камиона године (ИТотИ) је иновативни технолошки развој.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Босанац тужи Фолксваген, тражи 750 милиона долара одштете

У складу са правилима жирија, титула се сваке године додељује камиону који даје највећи допринос иновацијама у друмском превозу које су повољне за економију, емисију, безбедност, управљивост и удобност возила. Модел "Мерцедес" теретних возила има највише бодова по својој унутрашњој вредности: већина иновација је развијена са прецизним циљем да омогуће опипљив напредак возачу, купцима и друштву у целини.

- Нови "актрос" пружа праве одговоре на теме попут сигурности, ефикасности и удобности. То чини са мноштвом нових функција, укључујући: Мултимедијални кокпит, "MirrorCam" уместо спољних ретровизора, делимично аутоматизовану вожњу са "Active Drive Assist" или додатним напредним безбедносним системима, попут пете генерације Active Brake Assist, и додатно унапређеним "Sideguardom Assist" - каже се између осталог у образложењу одлуке жирија.

Штавише, новинари удружења Међународног камиона године имали су бројне похвале за продужену функционалност система напредног адаптивног темпомата "Predictive Powertrain Control" који се сада може користити на рутама на локалним путевима. Једнако је похваљен и потпуно дигитални мултимедијални кокпит који је заменио класични инструмент инструмент у новом "актросу".
- Увођењем новог "актроса", компанија "Мерцедес-Бенц" је на наше путеве увео веома модеран камион, који показује пут ка аутоматској вожњи у будућности - председник међународног жирија Ђаненрико Грифини сумирао је гласове својих колега.
У "Мерцедес-Бенцу" нису крили задовољство због одлуке жирија.- Веома смо задовољни и поносни што је жири "Камиона године" препознао наше напоре протеклих година и месеци овом признањем. Хвала вам у име компаније и целог тима. То ће нас заиста подстаћи да наставимо давати све од себе и испуњавајући највише развојне стандарде за наше камионе, посебно када је реч о будућим темама електромобилности, аутоматизоване вожње и дигитализације у нашем сектору - захвалио се на признању професор др Уве Баке, шеф развоја у одељењу "Мерцедес-Бенц" теретних возила,који је примио награду током медијског дана на Међународном сајму комерцијалних возила у Лиону.