НА наставку суђења за убиство 12-годишњег дечака Слободана Стојановића 1992. код Зворника, тужилац Мирослав Јањић успротивио се захтеву одбране за саслушање вештака Мартина Франчешевића, наводећи да се против њега води истрага за ратне злочине над Србима у Брчком.

Франчешевићево саслушање пред Судом БиХ предложила је одбрана оптуженог Сакиба Халиловића. Тужилац се томе одмах успротивио наводећи да сумња да је предложени вештак пристрасан, и да је под истрагом због ратног злочина.

- Уочио сам да је тај вештак био присутан на последња три рочишта у овом предмету. Такође, Франчешевић је запослен у федералном Министарству за борачка питања у коме је ангажован и оптужени Халиловић и они су у сталном контакту и заједно присуствују састанцима - рекао је Јањић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TUŽILAŠTVO BiH: Optužnica za Elfetu i Sakiba zbog ubistva malog Slobodana

Поред вештака Халиловићева одбрана је најавила да ће у наставку поступка саслушати још четири сведока, као и да ће уложити велики број материјалних доказа.

Поред Халиловића у овом предмету оптужена је и Елфета Весели. Њој се на терет ставља да је као припадник диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, током лета 1992. убила дванаестогодишњег Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село. Злочин је почињен свирепо тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

Наставак суђења заказан је за 15. март, када би Суд БиХ требало да одлучи о приговору тужиоца за саслушање спорног вештака.

ЗНАО ЗА ЗЛОЧИНЕ

У ОПТУЖНИЦИ се наводи да је Халиловић, који је био командант диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово монструозно кривично дело, али да није предузео неопходне мере како би Елфета Весели била кажњена.