За више од годину и по дана на листу адвоката, који ће радити као браниоци осумњичених и оптужених или као пуномоћници жртава у поступцима пред Специјалним судом за злочине ОВК (Специјализована већа) у Хагу, именовано је укупно 150 адвоката.

Ови адвокати долазе како из Србије и са Косова и Метохије, тако из из Велике Британије, Немачке, Шведске, Италије, Америке, Холандије, Аргентине, Албаније, Нигерије, са Новог Зеланда, Канаде и Либана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POBEGAO SA KiM: Bivši komandant OVK nestao posle poziva Specijalnog suda

Листа имена објављена је у целости на сајту суда, чије је седиште у Хагу.

Кога ће они бранити односно заступати још није познато, јер још није подигнута ниједна оптужница, па се не зна ни ко су оптужени ни ко би могао да буде оштећени - жртва.

Ово је трећи круг објављених имена, почев од новембра 2017, а поступак подношења пријава је и даље отворен, наводи се на сајту суда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dolovac i Bramerc o ratnim zločinima

Иначе, овај суд ради од јула 2017. године, али суђења још нису почела јер нема оптужница.

Иако се већ годинама уназад најављује подизање првих оптужница са звучним именима некадашних лидера ОВК, до тога још није дошло.

Након ступања на дужност новог Специјализованог тужиоца Џека Смита у септембру прошле године, почетком ове године почела су саслушања осумњичених албанске националности, са Косова и Метохије за злочине почињене током 1998. и 1999.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима у вези са наводима из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, познатији као Извештај специјалног известиоца Дика Мартија.