СУД је пропустио да осуди Слободана Милошевића, па сад тужилаштво покушава да преко процеса против Јовице Станишића докаже постојање удруженог злочиначког подухвата (УЗП), како би накнадно осудили Милошевића којег нема.

Ово је у уторак у судници Механизма у Хагу на почетку доказног поступка одбране начелника Државне безбедности казао његов бранилац Вејн Џордаш.

- Нико од наведених припадника наводног УЗП није осуђен. Милошевић и генерал Радован Стојичић су мртви, Шешељ је ослобођен, а Кадијевићу, Аџићу, Богдановићу и Кертесу није ни суђено. Тужилаштво наводи да је УЗП о протеривању несрпског становништва настао 1991. године, а неспорно је да у БиХ намера тад није постојала. Милошевић је извршио притисак на Србе да потпишу Венс-Овенов план, што значи да му етничко чишћење није било циљ. Сведоци ће потврдити да су иницијативе о уједињењу Срба долазиле из Хрватске и БиХ и да је Милошевић сматрао да је то глупа идеја.

Џордаш је напоменуо и да у процесима против Караџића, Крајишника и Младића ни Милошевић, ни Станишић нису наведени као чланови УЗП:

- Много је доказа да Милошевић није подржавао политику "Велике Србије" и да је од 1993. до 1995. године водио политику заустављања рата. Наговорио је Србе из БиХ да му у Дејтону препусте улогу преговарача у њихово име, јер да су они имали право вета, тог споразума не би било. Ограничио им је логистичку подршку и наложио генералу Момчилу Перишићу да опрема српску војску чим Младић прихвати споразум.

СВЕДОЦИ "ОБАВЕШТАЈЦИ" ЏОРДАШ је најавио да ће у доказном поступку извести 21 сведока, од којих ће 19 доћи у судницу. Прва тројица ће бити из ДБ-а, а један од њих још чека дозволу српских власти да може да сведочи.

Бранилац је навео да је тужилаштво Станишића оптужило да је не само заповедао и слао на терен Арканове "Тигрове", "Шкорпионе" и "црвене беретке", већ да је био Милошевићева десна рука, што нису поткрепили ниједним доказом:

- Не постоји ниједан доказ да се током рата разговарао са Арканом. Тужилаштво нуди маглу.

Станишићев бранилац указао је да се мора узети у обзир да су у Хрватској Туђман и власт били фашисти са идејом да Србе треба побити, покрстити и протерати, што су и учинили 1995. године.

- Сведоци ће потврдити да је хрватски екстремизам представљао озбиљну претњу, да су Зенге и ХВО напали десетине српских села и да су се људи сами организовали како би се боље бранили. То је било далеко од координације српске државе.

Одбрана је одбацила и тврдње да је Станишић са другима из УЗП послао снаге да етички очисте источну Босну.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Симатовићу и Станишићу продужен привремени боравак на слободи