МНОГО је ратних злочина које београдски адвокат Душан Братић ставља на душу бившем председнику Словеније Милану Кучану, јер је за њих знао, а није их спречио, већ их је подстицао - од убиства војника у месту Шкофје, у јуну 1991, до оснивања логора за припаднике ЈНА и цивиле, у којима су осамнаестогодишње младиће батинали ланцима. Због тога је поднео кривичну пријаву против Кучана Тужилаштву за ратне злочине у Београду.

Пријавом су обухваћени и Јанез Слапар, тадашњи начелник Штаба Територијалне одбране Словеније, Франц Андерлич, некадашњи командант ТО Јужноприморске области, и још тројица Н. Н. непосредних извршилаца. Они су, према наводима из пријаве, 29. јуна, у непосредној близини граничног прелаза Шкофје, у време док је на снази био споразум о прекиду ватре између ЈНА и словеначких оружаних снага, напали колону војних возила. Мада су се капетан ЈНА Слободан Пантелић, возач Неџмедин Османи из Приштине, и цивилно лице на служби у ЈНА Бранко Седлар предали и положили оружје, свој тројици је пресуђено метком у потиљак.

- Кучан је, као председник Словеније који је имао фактичку команду над свим оружаним формацијама, од Територијалне одбране до Народне заштите, о овоме био обавештен и није предузео ништа да се казне извршиоци. Напротив, подстицао је на извршење ратних злочина - каже Братић за "Новости" и додаје да је то узроковало тешке злочине против војника и цивила, чланова њихових продица, као и рањеника и санитетског особља.

Прочитајте још - Рат су започели Туђман и Кучан

У новооснованим словеначким логорима, према речима нашег саговорника, и припадници ЈНА и цивили су мучени. После једног таквог злостављања у Долу при Храстнику, премлаћивања ланцима и фингирања стрељања, голобради војници потрпани су у железничке вагоне, на које је окачен натпис "Стока за Србију".

- Кучан је користио споразуме о примирју са ЈНА да његове паравојне формације мучки нападају војску. То се у војничко-правној терминологији зове вероломство. Када је 3. јула 1991. Југословенско ратно ваздухопловство дејствовало по објектима у којима су се крили припадници паравојних формација, Кучан је позвао америчког амбасадора у Београду Ворена Цимермана и буквално цвилео да САД издејствују прекид ватре: "Ако одмах не зауставите ово лудо ратно ваздухопловство, ми ћемо одмах капитулирати и побећи у Аустрију!" Докази о овоме постоје у архивама ВБА, а докази да је знао за ратне злочине изнети су на суђењу Милошевићу, у Хашком трибуналу - каже Братић.

ПРАВНИЦИ ЕНТУЗИЈАСТИ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА

ГРУПА правника ентузијаста формирала је НВО Центар за истраживање ратних злочина у Словенији и Хрватској, каже Братић. Он додаје да ће се, ако прекршиоци Женевске конвенције не буду кажњени, злочини поновити.