Један од водећих припадника бивше ОВК на подручју Неродимља Шукри Буја добио је позив за саслушање од Специјалног тужилаштва при Специјалном суду у Хагу за испитивање и процесуирање злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

РТС преноси да је Буја за приштински портал "Коха" рекао да је позван у својству осумњиченог, да ће се 17. јула појавити у Хагу и додао да га је Специјално тужилаштво првобитно телефонски обавестило, док је дан касније добио писмени позив.

"Позвали су ме телефоном из Специјалног тужилаштва, а јуче поподне добио сам писмени позив. Позван сам у својству осумњиченог. Појавићу се на суду 17. јула", рекао је Буја, који је и бивши градоначелник Липљана.

Подсећа се да је Специјални суд позвао и испитао и друге команданте бивше ОВК као што су Сокољ Добруна (судија војног суда ОВК), Сами Љуштаку (оперативна зона Дреница), Рустем Мустафа (Оперативна зона Подујево) и друге.

У Специјалном тужилаштву у Хагу до сада је у својству осумњичених или сведока испитано 30-ак припадника бивше ОВК, али још ниједна оптужница није подигнута.