АПЕЛАЦИОНО веће Суда БиХ осудило је Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића, некадашње припаднике такозване Армије БиХ, на по шест година затвора због вишеструког силовања малолетне Српкиње у Сарајеву.

Прочитајте још: Тројици припадника Армије РБиХ 16 година затвора за силовање малолетнице

Обојица су након поновљеног суђења оглашени кривим за силовање, које је почињено 1993. године над тада малолетном Српкињом, која је у пресуди означена као заштићени сведок А. Поред казне затвора, Кешмеру и Мензиловићу пресудом је наређено да жртви исплате 30.000 КМ на име нематеријалне штете. Новац морају да исплате у року од 30 дана од правоснажности пресуде.

- Суд је утврдио да су Кешмер и Мензиловић средином маја у једној згради у Сарајеву тукли, вређали на националној основи, а потом и силовали малолетну А, претећи јој да ће је убити, а све то је трајало неколико сати - навело је Апелационо веће Суда БиХ.

Прочитајте још: Ухапшено шест припадника Армије БиХ због злочина над Србима

У образложењу пресуде се наводи да су сведоци, који су имали сазнања о силовању малолетне жртве, као и материјални докази и медицинска документације оштећене неспорно потврдили да су оптужени починили кривично дело које им је стављено на терет.

- Жртва је описала сан чин силовања, а да је почињен злочин произлази и из њених изјава датих Центру служби безбедности (ЦСБ) Сарајево и тадашњем Војном суду - наведено је у пресуди.

Веће појашњава да разлике у исказима, на које је указивала одбрана, нису биле довољно јаке да би се исказ жртве могао довести у питање.

- О силовању су говорили многи сведоци, а њихови искази су сагласни и подударни са исказом оштећене - наводи се у образложењу пресуде.


Приликом одмеравања казне Апелационо веће је, као отежавајуће околности уважило бруталност и безобзирност, коју су оптужени исказали при извршењу кривичног дела, као и чињеницу да је жртва била малолетна. Као олакшавајућа околност у обзир је узето то што су обојица оптужених у време извршења кривичног дела била млађи пунолетници.

Суђење Кешмеру и Мензиловићу је обновљено након што је Апелационо веће укинуло првостепену пресуду, која је изречена у јулу 2018. године, када су обојица осуђени на по пет година затвора.

ПРВООПТУЖЕНИ У БЕКСТВУ

ЗА вишеструко силовање малолетне српкиње првостепеном пресудом, која је укинута, на шест година затвора осуђен је и Елвир Муминовић. Међутим, он је након укидања пресуде побегао, па је поступак против њега раздвојен у односу на другу двојицу оптужених.