Специјални суд у Приштини укинуо је притвор Милошу Петковићу (55) из Мале Круше код Призрена оптуженом за наводни ратни злочин против цивилног становништва, који се налазио у притвору затвора Високог ризика у Грдовцу код Подујева.

Како "Новости" сазнају, Петковић се дан после ослобађања вратио у Србију.

Иако је Петковић ослобођен из затвору у Подујево, он је на административном прелазу Мердаре, до којег га је довезао његов адвокат, задржан више од пет сати, од 11 ујутру до поподневних часова.

-Косовска полиција ме је задржала на прелазу јер судска одука о мом ослобађању није била у систему полиције -рекао је Милош "Новостима" не скривајући радост што се после готово десетомесечног притвора нашао на слободи.

По речима адвоката Љубинка Тодоровића, Петковићевог браниоца, он је притворен 6. септембра 2018. године у Мађарској на основу истраге коју је покренуо Еулекс, а која се доводи у везу са догађајима 26. и 27. марта 1999. године у Малој Круши код Призрена, а због које су осумњичени сви Срби некадашњи житељи тог места.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цивили нису стрељани

- Петковић је из Мађарске изручен Приштини 17. маја 2019. што је, био први случај екстрадиције од када су органи од Еулекса преузели процесе ратних злочина и од тада је Петковић до 8. јула био у затвору у Подујеву. Међутим, пуштен је на слободу јер тужилашто није имало ни један једини доказ против њега, рекао је адвокат Тодоровић.

Како је он истакао, нарочито је узето у обзир што Петковић марта месеца 1999. године није био на Косову јер је од маја 1998. године био у иностранству. Он је нагласио да је пријава против Петковића била "лажна", о чему говори и одустајање три наводна сведока од давања исказа.

Иако тужилаштво има право жалбе на решење о укидању притвора у року од 24 сата, адвокат Тодоровић сматра да жалба тужилаштва неће бити усвојена јер је суд ослободио и пустио осумњиченог који нема пребивалиште на Косову и Метохији.

Петковић је објаснио да је у Мађарској у притвору провео седам и по месеци на основу потернице УНМИК-а и додао да је после есктрадиције у затвору код Подујева провео два месеца. Срећан што је на слободи и наводи да у косовском затвору није био изложен малтретирању.