Апелационо веће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду, којом су Мустафа Ђелиловић и још седморица Бошњака осуђени на укупно 60 година затвора за ратне злочине над српским и хрватским цивилима у логорима Силос, Крупа и Основној школи "9. мај" , на подручју Хаџића.

Главни претрес биће поново одржан пред Апелационим већем.

Више од две деценије српски логораши чекали су судску правду, да би ону коју им је 5. јула прошле године испоручио Суд БиХ, дочекали с огорчењем.

За хапшења и затварања око 500 Срба, међу којима су били малолетни, жене, старци - злостављања и премлаћивања, изгладњивања и одвођења на принудни рад, где су малтретирани и убијани, осморица оптужених осуђени су на казне од свега пет до 10 година.

Годину касније, првостепена пресуда је укинута. Уважена је жалба Тужилаштва БиХ, али и жалбе одбране двојице оптужених Мустафе Ђелиловића и Халида Човића, потврђује Човићева одбрана, пренела је РТРС.

Главни претрес биће поново одржан, и то пред већем Апелационог одељења Суда БиХ, односно судијама које су и укинуле првостепену пресуду.

Винко Лале, бивши логораш у "Силосу" и секретар Удружења логораша регије Бирач-Братунац, навео је да очекују да другостепено апелационо веће донесе правичну пресуду и да казна од 60 година у првостепеној пресуди буде повећана, како би жртве на крају буиле задовољне пресудом и добиле сатисфакцију.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  За силовање Српкиње 12 година затвора!

Надају се српски логораши да је првостепена пресуда оборена на основу жалбе Тужилаштва, те да ће у поновном поступку бити уважени документи и чињенице, пропуштене у првостепеном.

Лале је истакао да су они указали на неке недостатке у првостепеном процесу и да је очекивано да Суд треба да преиспита њихову жалбу и узме у обзир те податке и чињенице.

"Јер, у овом случају била је очита повреда чињеничног стања у самом процесу", рекао је Лале.

Истицали су у више наврата српски логораши да је на оптуженичкој клупи за "Силос" требало да буде много више људи, надали се да би овај предмет могао отворити могућност за наставак истрага и нове оптужнице.

Према њиховим подацима, кроз овај логор прошло је близу 700 особа, док су директно или индиректно у "Силосу" и око њега убијена и умрла 24, односно 28 логораша.