Врховни суд у Скопљу потврдио је решење Основног кривичног суда у Скопљу да нису испуњени услови за изручењу Томора Морине Републици Србији.


У образложењу се наводи да је Томор Морина држављанин Косова и Велике Британије, а не Србије, те да је кривично дело за које се терети почињено на територији Републике Косово које је под управом Уједињених Нација према резолуцији Савета безбедности 1244 из 10. јуна 1999. године.


Такође у образложењу се наводи да је Косово независно од 2008. године, као и да Република Северна Македонија признаје ту независност.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Врховни суд у Скопљу: Нисмо донели одлуку о Морини, најраније у среду


Суд се слаже са оценом Кривичног веча Основног кривичног суда у Скопљу да нису испуњени законски предуслови за екстрадицију Томора Морине који су предвиђени са одредбама Европске конвенције о ектрадицији, Споразума између Србије и Македоније о екстрадицији, као и члана 52 Закона о међународној сарадњи у кривичној материји зато што Морина није држављанин Србије односно државе која захтева његово изручење, већ Републике Косова, као и због чињенице да кривично дело за које се терети је почињено на територији Косово 1999. године“, наводи се у решењу Врховног суда Северне Македоније.


Решење Врховног суда ће бити достављено Министраству правде које доноси коначну одлуку о екстрадицији.


У решењу Врховног суда није наведено остаје ли Морина у притвору до одлуке министра правде.