ПОЧЕТАК економске кризе у Србији означио је и крај за разне мере којима Влада Србије подстиче рађање, па је тако једина значајна бенефиција остала исплата родитељских додатака. У овој је години Министарство рада и социјалне политике искеширало новац за 63.628 новорођенчади и на рачуне њихових мајки и очева уплатило 5,5 милијарди динара. Овај законски минимум следује свим бебама у Србији, али о сваком додатном динару одлучују општине, и то у складу са дубином сопствене касе.

- У просеку се на родитељске додатке у овој години свакога месеца издвајало 450 милиона месечно - објашњава Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике. - Право на родитељски додатак остварује мајка за прво, друго, треће и четврто дете, с тим да мајка која већ има троје деце, а у последњем порођају роди близанце или тројке, има права на највеће износе и за ту децу.

УЧЕНИЦИМА БОНУС, КНЈИГЕ, ЛЕТОВАНЈЕ... ВЕЋИ и богатији градови, осим директних новчаних помоћи, нуде и широк спектар других олакшица као што су бесплатне књиге, школски превоз, попуст за вртиће, ужину...
Београд је за првих шест месеци ове године утрошио 378 милиона динара за сталне и једнократне новчане помоћи породицама са децом, али и на набавку школског прибора, зимовања, летовања, стипендије. У Новом Саду вишечлане породице имају право на попуст при плаћању комуналија, као и бесплатне одморе викендом. А у Јагодини, сви ученици који су завршили четврти и осми разред основне школе летују бесплатно 10 дана у Црној Гори, а матуранти у Грчкој.

И мада се у родитељским удружењима све чешће чују приговори да је рађање недовољно стимулисано и као пример износи податак да само Београђанке и Новосађанке имају сто одсто плаћено трудничко боловање док остале добијају 65 одсто зараде, поједине локалне самоуправе су нашле начина да финансијски помогну проширивање породице. Углавном то чине само оне богатије, па је тако у финансирању дечјих расхода најдаље отишао главни град. Само на разлику у исплати трудничког боловања, у првих шест месеци 2011, потрошено је 291, а у прошлој чак 649 милиона динара.

А лане је, само за једнократну помоћ незапосленим породиљама, издвојено 253 милиона динара. Право на сталну новчану помоћ имају и родитељи тројки, четворки, петорки, шесторки и дуплих близанаца, па је у 2010. за 88 београдских породица и 284 деце издвојено 10 милиона динара.

Сличну подршку даје и Нови Сад, а као бонус прворођеној деци исплаћује и поклон-честитке у вредности од 20.000 динара.

У Нишу је прописан исти поклон за прворођено дете и у овој години је за то потрошено 28 милиона динара, готово исто колико и на поделу вредних пакета бебама. У кабинету градоначелника кажу и да породице са дуплим близанцима, тројкама и четворкама месечно примају по 33.000 динара и до сада је у то име подељено 5,8 милиона динара.

И Јагодина је нештедимице подржавала породице у намери да се ”подмладе”, па је тако свим незапосленим породиљама исплаћивала по 12.000 динара месечно до првог дечјег рођендана, а свака породица је, уз принову, добијала и по 200 евра. А до Нове године овај ће поклон бити ”тежи” чак шест пута.